Pazite na svoje zdravlje: Prepoznajte simptome koje vam tijelo šalje
Foto: Ilustracija

Izbjegnite probleme

Pazite na svoje zdravlje: Prepoznajte simptome koje vam tijelo šalje

Svoje tijelo morate dobro znati, toliko da možete prepoznati signale koje vam ono šalje, jer simptomi ako se ignorišu, mogu se pretvoriti u ozbiljniji zdravstveni problem. Evo i primjera...

Problemi sa spavanjem, razdražljivost, grčevi u nogama 

Ukoliko vas muče ovi problemi morate konzumirati više hrane bogate magnezijem i kalijumom kao što su sjemenke lana i suncokreta, bademi, blitva, spanać, šljive i kajsije.

Prevelika želja za slanom hranom 

Alarmira na infekciju ili upalu u tijelu, naročito ako se radi o upali urogenitalnog trakta. Isprobajte i prirodni antibiotik koji liječi svaku upalu mjehura.

Suva koža 

Suvoj koži treba više vitamina E, te morate povećati unos biljnog ulja, masnih riba i orašastog voća.

Pretjerana želja za slatkim 

Može biti znak iscrpljenosti nervnog sistema te da vašem tijelu treba više glukoze kako bi se napunilo energijom. U momentima kada osjetite neodoljivu želju za slatkim pojedite malo meda ili tamne čokolade kako biste izbjegli probleme u gastrointestinalnom traktu.

Kad desni krvare

Morate piti više čaja i konzumirati više voća jer je krvarenje desni znak da vam nedostaje vitamina C, a njega možete naći u bijelom luku, voću i povrću. 

Suva koža na laktovima 

Upućuje na nedostatak vitamina A i C. Konzumirajte više narandži, kajsija, šargarepe i bundeve. 

Povećana želja za morskim plodovima 

Ukazuje na nedostatak joda u organizmu.

Lomljiva kosa i nokti 

Upućuje na nedostatak kalcijuma i vitamina B. Konzumirajte više mlijeka, krompira, pečurki.

Pretjerana želja za sirovom hranom

Žudite li za sirovom hranom, to može ukazivati na gastritis ili probleme sa jetrom. Sirova hrana će ublažiti grčeve i umiriti želudac, piše Zadovoljna.hr.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.