Đukanović: Crnu Goru ništa neće skrenuti s EU puta
Milo Đukanović

I države i evropske institucije da budu hrabrije

Đukanović: Crnu Goru ništa neće skrenuti s EU puta

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je danas da njegovu zemlju niko i ništa neće skrenuti sa puta evropskih integracija. Šef crnogorske države je poručio da onaj koji usporava integraciju Crne Gore, na taj način zaustavlja i evropeizaciju Zapadnog Balkana.

Đukanović je na otvaranju konferencije “Regionalna konvencija o EU integracijama Zapadnog Balkana" u Podgorici poručio da put ka Evropskoj uniji neće biti ni malo lak niti lišen izazova. 

„Kao što nije bio ni do sada. Ali mi u ovaj proces nijesmo ušli zato što očekujemo nagradu u vidu članstva u Evropskoj uniji. Ne, mi prije svega želimo usvajanje evropskih standarda i evropskih vrijednosti, i kreiranje boljeg života i sigurnije budućnosti za naše građane. To je naš prevashodni cilj”, poručio je Đukanović. 

2R6A5391

On smatra da sve evropske države moraju hrabrije i odlučnije da krenu u rješavanje aktuelnih problema sa kojima se suočavaju. Isto važi i za institucije Evropske unije. 

“Nažalost, primjećujemo i da iz određenih političkih centara ima pokušaja prenaglašavanja postojećih problema, ili vještačkog kreiranja novih, kako bi se stvorila percepcija da Crna Gora možda i ne želi ostvarenje evropskog cilja, s namjerom da se naša zemlja usporava ili čak blokira na daljem putu ka članstvu u EU. Želimo da poručimo da nas niko i ništa neće skrenuti sa evropskog puta”, jasan je Đukanović. 

Prema njegovim riječima, ti centri, strukture ili pojedinci očigledno ne shvataju ili brzo zaboravljaju događaje iz ranije ili skorije istorije ovog regiona. On je dodao da je mala Crna Gora i u mnogo težim uslovima znala da opstane na evropskom kursu, često držeći u svojim rukama ključ za rješavanje problema od regionalnog značaja. 

2R6A5552

Šef crnogorske države je ponovio da je Evropska unija prirodni ambijent za cijeli Zapadni Balkan. 

“Zbog toga je potrebno objedinjavanje svih naših resursa, partija na vlasti i opozicije, i javnih institucija i civilnog društva, s ciljem da se pravila i standardi Evropske unije što prije implementiraju u našim zemljama. Samo takvim zajedništvom možemo doći do rezultata na brži i efikasniji način. Mi u Crnoj Gori smo toga odavno svjesni”, tvrdi Đukanović. 

On je pozdravio dogovor Makedonije i Grčke oko imena, kao i uslovni datum za otpočinjanje pregovora sa Makedonijom i Albanijom oko članstva u EU. 

„Ali smatramo da bi bilo daleko bolje da su ti pregovori počeli danas. Znamo to iz našeg iskustva. Jer, sve reforme na kojima EU insistira, sprovode se mnogo kvalitetnije i efikasnije kroz pregovarački proces, u saradnji sa EU partnerima“, ocijenio je Đukanović.

2R6A5440

Zbog toga bi, smatra on, bilo dobro u što skorijem vremenu započeti formalne pregovore sa svim zemljama Zapadnog Balkana. 

„Samo ti procesi mogu doprinijeti boljem ispunjavanju ciljeva koji su navedeni i u Strategiji 2025. i u Sofijskoj deklaraciji, kao i u izvještajima o napretku i drugim dokumentima koji se odnose pojedinačno na sve zemlje regiona. Crna Gora smatra da bi se u pregovaračkom procesu svih naših zemalja razvio takmičarski duh i uz istovremenu razmjenu iskustava dodatno podstakao proces integracije. U tome i jeste esencija ideje evropskog ujedinjenja u cjelini“, poručio je Đukanović. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.