Ako putujete u Italiju ne kupujte lažnu robu, kazne i do 7000 eura!!!
ilustracija

Ako putujete u Italiju ne kupujte lažnu robu, kazne i do 7000 eura!!!

U Italiji na plažama, trgovima i drugim javnim mjestima prodavači , uglavnom migranti, nude sunčane naočare, narukvice, torbice,patike, kape...Sve što imaju u ponudi nose sa sobom i na sebi, a najveći problem je što je gotovo sva njihova roba - lažna.

Riječ je mahom o replikama dizajnerskih torbica, kineskim "starkama", lažnim "adidas"  patikama i sl. Prodavači koji dolaze ponajviše iz afričkih zemalja na taj način pokušavaju preživjeti u Italiji. Međutim, nova tamošnja vlada i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini odlučili su svemu stati na kraj. 

Upozorivši da prodaja lažnih dobara šteti legalnim prodavačima i državnom budžetu, Salvini je najavio da će svi turisti koji na plaži kupe nešto od plažnih prodavača biti kažnjeni i to iznosom do 7.000 eura.

Odnosiće se to i na turiste koji plate masažu ili tetovaže onima koji nemaju licencu za takav posao. 

Kazne za prodavače lažne robe, samoprozvane masere i tattoo majstore kretaće se između 3.000 i 14.000 eura. 

- Moramo zaustaviti invaziju prodavača na plažama i prodaju lažne robe, rekao je Salvini, prenosi hrvatski 24 sata.

Prodavača je zaista puno, i ne samo to, u namjeri da vam prodaju nešto znaju biti poprilično dosadni. Najgore je ako ih pogledate u oči ili ako se, ne daj Bože, zainteresujete za nešto što nude - u tom slučaju, ako na kraju i odustanete od kupovine, stalno će vam se vraćati u nadi da ste se predomislili. 

No, želite li nešto kupiti ili vam nešto od toga što nude hitno zatreba, cjenkanje je itekako moguće jer cijenu od npr. 20 eura spremni su spustiti čak i na pet. 

U nekim italijanskim gradovima, poput onih na Siciliji, prodavači iz Afrike nisu prisutni samo na plaži nego i u središtu grada, na gradskoj tržnici i sl. Većina njih ujutro radi na ulicama i trgovima, a poslijepodne sele se na plaže. 

Tako, na primjer, u Kataniji, drugom po veličini gradu na Siciliji, bez problema na ulici možete kupiti lažne "adidas" patike. Prošlog ljeta bile su hit one iz linije Stan Smith. Početna cijena bila je uglavnom 20 eura, a finalna - zavisi o kupcu i njegovom umijeću cjenkanja. Patike spolja izgledaju gotovo isto kao originali, ali materijali koji se koriste u izradi su drukčiji ili, drugim riječima, znatno jeftiniji i lošiji. 

Sređivanje države ili udar na migrante?

Italijani su sada očito odlučili uvesti red i stati na kraj lažnoj robi. To je za svaku pohvalu ako je u pitanju stvarna želja za sređivanjem države koja je takvoj praksi godinama 'gledala kroz prste'. No, poznavajući tvrdi stav nove italijanske vlade prema migrantima, i s obzirom da se prodajom robe po plažama bave uglavnom oni, ovaj potez mogao bi se tumačiti i kao udar na doseljenike iz Afrike.

Kako god bilo, migranti će vjerovatno morati pronaći drugi izvor prihoda ili nastaviti prodavati robu, ali bez logotipa poznatih brendova što automatski znači i slabiji interes kupaca. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.