Policija napredovala u suzbijanju krivolova, omogućiti građanima da prekršaje prijavljuju online
Foto:NPCG, arhiva

Policija napredovala u suzbijanju krivolova, omogućiti građanima da prekršaje prijavljuju online

Savjet za građansku kontrolu rada policije analizirao je aktivnosti Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore u vezi sa upotrebom eksplozivnih i električnih naprava pri ulovu ribe u periodu od juna prošle do juna ove godine.

Konstatovano je da su u proteklih godinu dana značajno intenzivirane i unaprijeđene aktivnosti i rezultati policije na suzbijanju i procesuiranju nezakonitog ribolova.

"Savjet je, prošlog ljeta, kreirao i MUP Crne Gore dostavio poseban dokument u kojem su sakupljena saznanja Savjeta na osnovu komunikacije sa više desetina građana i aktivista civilnog društva a odnose se na tematiku krivolova i izvršenja krivičnih djela s tim u vezi na području primorskih opština. Savjet je, s tim u vezi konstatovao, da se Uprava policije profesionalno i odgovorno odnijela prema dostavljenim podacima za koje su pokazalo da su bili operativno korisni za dalje preduzimanje službenih radnji i konkretnije rezultate policije. Savjet je takođe konstatovao da zbog dostavljenog dokumenta, na terenu, na bilo koji način nije bio ugrožen integritet i bezbjednost članova Savjeta za građansku kontrolu rada policije", saopšteno je.

Savjet je javno pohvalio ministra Mevludina Nuhodžića, zbog ostvarenog napretka MUP Crne Gore u ovoj oblasti a koje je, u sklopu ukupnih napora Vlade Crne Gore, zaduženo za niz aktivnosti koje su uspješno sprovedene ili se i dalje sprovode.

"Savjet je ocijenio da je od ključne važnosti da se nastavi sa izgradnjom kvalitetne komunikacije policije sa građanima i zato treba nastaviti sa aktivnostima koji doprinose jačanju povjerenja i prevazilaženju uvjerenja, u javnosti, o postojanju veza određenih policijskih struktura sa licima koja se bave nezakonitim radnjama u ribolovu i da policija navodno toleriše nezakoniti  izlov ribe", kaže se u saopštenju. 

Savjet je podsjetio v.d. direktora Uprave policije na raniju preporuku da se preko centara i odjeljenja bezbjednosti podstakne i omogući građanima jednostavnije i češće kontaktiranje policije u vezi krivolova i upotrebe eksplozivnih i drugih naprava. 

Savjet je pozvao MUP Crne Gore da kod Vlade Crne Gore i Uprave za inspekcijske poslove inicira inoviranje vladinog portala kako bi se omogućila prijava prekršaja u ribolovu i krivolovu on line putem kako bi građani mogli anonimno opisati prekršaj, poslati podatke o registarskoj oznaci ili imenu plovila te poslati sliku i video snimak.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.