Krvava predizborna kampanja u Meksiku: Ubijena 133 političara
Foto: Ilustracija

Kriminalci se oslobađaju političara koje ne mogu da kontrolišu

Krvava predizborna kampanja u Meksiku: Ubijena 133 političara

Tokom kampanje pred izbore koji se u nedjelju održavaju u Meksiku, ubijena su 133 političara, rečeno je u Institutu za analize Etelekt.

Među žrtvama je 20 kandidata i 28 političara koji su planirali kandidature za opšte izbore zakazane za 1. jul.

"Najmanje 71 odsto napada je bilo na lokalne zvaničnike ili kandidate za izbore", rekao je direktor Etelekta Ruben Salasar.

Na prethodnim izborima 2012. godine ubijeno devet političara i jedan kandidat, prenosi Beta.

Predsjednički kandidati u Meksiku održali su posljednje skupove uoči izbora, na kojima je favorit ljevičar Andres Manuel Lopes Obrador.

Meksikanci pored predsjednika, glasaju za poslanike i lokalne vlasti.

To će biti predizborna kampanja s najtežim posljedicama do sada u Meksiku, zemlji koja je prošle godine zabilježila i rekordnih 25.339 ubistava.

Rat koji je 2006. godine pokrenula vlada Felipea Kalderona (2006-2012) protiv bandi je doveo do toga da su se razbile u manje i postale veoma nasilne.

Kriminalci ne oklijevaju da se "oslobode političara koje ne mogu kontrolisati", izjavio je Salasar AFP-u.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.