Vlada podržala inicijativu za REKOM, ponosna na rast BDP-a, donijela Uredbu održivosti za biogoriva
Sjednica Vlade

Odluke sa sjednice Vlade

Vlada podržala inicijativu za REKOM, ponosna na rast BDP-a, donijela Uredbu održivosti za biogoriva

Premijer Duško Marković danas je na početku 83. sjednice Vlade Crne Gore izrazio zadovoljstvo rezultatima rasta Bruto domaćeg proizvoda u I kvartalu ove godine od 4,5 odsto rekavši da je to rezultat na koji možemo da budemo ponosni tim prije što je ostvaren u kvartalu u kojem je zbog praznika i početka godine najteže zavrijediti uspjeh.

„Imamo dobru stopu rasta na koju treba da budemo ponosni. Ona nije rezultat sticaja okolnosti nego posvećenosti Vlade, ministarstava i vaših timova. Neka to bude vodilja i nama i našim timovima ne samo da očuvamo ovaj nivo nego u naporima da pokušamo do kraja godine da dostignemo rast od 5 odsto“ – rekao je na početku sjednice predsjednik Vlade Duško Marković.

Donijeta je Komunikaciona strategija – Crna Gora članica NATO-a za period do 2020. godine sa Akcionim planom sprovođenja Strategije do kraja 2018. godine. saopšteno je iz Vlade.

"Prvim strateškim dokumentom određuju se pravci, ciljevi, kanali i drugi parametri komunikacije Crne Gore kao članice NATO-a koji su usklađeni sa prioritetima naše zemlje u Alijansi i usmjereni kako ka unutrašnjoj tako i ka vanjskoj javnosti, ali i posebno na djelovanje unutar sistema državne uprave", saopšteno je.

Komunikaciona strategija kako je pojašnjeno, je koncipirana kao krovni strateški dokument kojim se određuju smjernice za sprovođenje komunikacionih aktivnosti čiji je glavni cilj unapređenje percepcije Crne Gore kao članice NATO-a i to kroz podizanje nivoa opšte informisanosti i razumijevanja svih aspekata članstva Crne Gore u NATO-u.

"Pristup određen Strategijom podrazumijeva izbjegavanje formi klasične kampanje sa promotivnim aktivnostima i moderniji pristup kojim se akcenat stavlja na društvene mreže, kratke efektne poruke, video sadržaje i manje javne događaje prilagođene konkretnim ciljnim javnostima", kazali su iz Vlade.

Vlada je usvojila Informaciju u vezi sa osnivanjem Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenih na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. 1. 1991- 31. 12. 2001.(REKOM) kojom je, u skladu sa najavom premijera na prošlonedeljnom sastanku sa predstavnicima Inicijative kada je premijer izrazio apsolutnu podršku Crne Gore Inicijativi Ministarstvo vanjskih poslova zaduženo da nastavi aktivnosti u cilj u potpisivanja Sporazuma / Deklaracije o osnivanji REKOM-a.

Predsjednik Marković je istakao da pristupanje Crne Gore ovoj inicijativi predstavlja jasnu poziciju države i njene ukupne politike, kao i da je Crna Gora i ranije bila predvodnica ovakvog opredeljenja.

"Predviđeno je da se REKOM ustanovi kao međudržavna komisija koju osnivaju države nastale na teritoriji bivše SFRJ. Glavni zadatak komisije, kao vansudskog tijela, će biti da istraži navode o svim ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava u vezi sa ratom, poimenično potpiše sve ratne žrtve i žrtve krivičnih djela u vezi sa ratom, prikupi podatke o logorima i drugim mjestima prisilnog zatvaranja. Regionalna komisija će biti nezavisna od svojih osnivača i finansiraće se iz donacija", saopšteno je na sjednici Vlade.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama. Izmjenama se, između ostalog, nacionalno zakonodavstvo dalje usaglašavanja sa legislativom Evropske unije i stvara potreban pravni okvir za donošenje nedostajućih podzakonskih akata, kao i usklađivanje već donešenih. Konkretniji cilj je kako je pojašnjeno sprečavanje, kontrola i smanjenje zagađivanja voda uticaja, odnosno, stvaranje uslova za razumno i pravično korišćenje voda.

Donijeta je Uredba o bližim kriterijumima održivosti za biogoriva i biotečnosti za ostvarivanje obaveznog udjela energije u ukupnoj finalnoj potrošnji energije.

"Uredbom se upotpunjuje pravni okvir za utvrđivanje uslova koje treba da ispunjava akreditovano pravno lice za ispitivanje kriterijuma održivosti, kаo i postupci provjere ispunjavanja kriterijuma održivosti".

Osim toga, Vlada je donijela Uredbu o obaveznom udjelu biogoriva u sektoru saobraćaja kojom se utvrđuju vrste, sadržaj, kvalitet i udio biogoriva koji se stavlja na tržište radi postizanja obaveznog udjela obnoviljivih izvora energije u sektoru saobraćaja, kao i obaze energetskih subjekata koji se bave trgovinom naftnim derivatima namijenjenim sektoru saobraćaja.

"Crna Gora ima obavezu da implementira pravnu tekovinu EU iz oblasti energetike koja podrazumijeva obavezu da minimalno 10 odsto finalne energije koja se koristi u saobraćaju bude proizvedeno iz obnovljivih izvora", navodi se u saopštenju Vlade.

Radi sprovođenja Zakona o bezbjednosti hrane i usaglašavanja sa propisima Evropske unije, donijeta je Uredba o prehrambenim aromama koje se mogu koristiti u i na hrani.

Vlada je usvojila Program reforme upravljanja javnim finansijama za period 2016 - 2020. godine sa Akcionim planom. 

Ovaj dokument predstavlja sveobuhvatni strateški okvir za unaprjeđenje stanja u oblasti javnih finansija, kako bi se obezbijedila fiskalna održivost i pravilno upravljanje. Ciljevi Programa su: unapređenje sistema javnih finansija u Crnoj Gori i spremnosti da se identifikuje, preduprijedi i upravlja fiskalnim rizicima, prekomjernim fiskalnim deficitima i štetnim makroekonomskim neravnotežama. Reforma treba da obezbijedi struktuisanje javne potrošnje na način da maksimizira razvojni uticaj na privredu i osigura bolji kvalitet života svih građana, kao i usaglašavanje propisa sa pravnom tekovinom EU.

Usvojen je Konsolidovani izvještaj o sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru Crne Gore za 2017. godinu.

"Izvještaj je pripremljen na osnovu pojedinačnih izvještaja korisnika sredstava budžeta Crne Gore i korisnika sredstava budžeta opština o sprovođenju aktivnosti u uspostavljanju i razvoju sistema finansijskog upravljanja i kontrola i o radu unutrašnje revizije u javnom sektoru", saopšteno je.

Konstatovano je, pored ostalog, da je tokom 2017. godine ostvaren napredak u pogledu broja raspoređenih unutrašnjih revizora i uspostavljanju procesa upravljanja rizicima jer je 48,9 odsto korisnika sredstava budžeta usvojilo registar rizika.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.