Ministar najavio: Razvija se nacionalni elektronski zdravstveni karton
Kenan Hrapović

Svi procesi će biti međusobno povezani

Ministar najavio: Razvija se nacionalni elektronski zdravstveni karton

Vlada je danas usvojila Predlog strategije razvoja Integralnog zdravstvenog informacionog sistema i e-zdravlja za period 2018 – 2023. s Predlogom akcionog plana za period 2018 – 2021., saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović, uz konstataciju da su to dobre vijesti.

Hrapović je istakao da Strategija predstavlja sistemski odgovor Vlade Crne Gore na pitanje daljeg razvoja i unapređenje integralnog zdravstvenog inforamcionog sistema i e-zdravlja u Crnoj Gori.

"Implementacijom strategija želimo postići maksimalno korišćenje potencijala informaciono-komunikacionih tehnologija i usmjeranvanje aktivnosti svih učesnika u sistemu zdravstva. S obzirom na ubrzani razvoj tehnologija i sve veće zahtjeve sa kojima se zdravstveni sistem susreće strateško planiranje se nameće kao imperativ u ostvarivanju ciljeva zdravstvene politike uz prilogađavanje standardima EU. Strategija je preduslov u ostvarivanju dostupne, kvalitetne i efikasne zdravstvene zaštite i upravljanja cjelokupnim zdravstvenim sistemom“, rekao je Hrapović na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Kako je naveo, zdravstveni sistem nezamisliv je bez raznih dijagnostičkih aparata i sistema za pretage koji su zasnovani na primjeni informacionih tehnologija kao i posebnih softverskih rješenja.

"Integralni zdravstveni informacioni sistem obezbijediće tačne, relevantne, blagovremene informacije, a služe sistemu zdravstvene zaštite i upravljačkim strukturama na svim nivoima radi donošenja odluka koje su bazirane na dokazima i koje će rezultirati boljim ishodima za zdravlje, istovremeno vodeći računa o racionalnoj primjeni resursa", kazao je Ministar.

Smatra da će se primjenom strategije riješiiti problemi koji su prepoznati kroz ananalizu postojećih informacionih sistema.

"Na taj način će se obezbijediti bolje vođenje evidencija, poboljšati kvalitet podataka, i omogućiti pravovremna i efikasna razmjena informacija, u cilju pružanja pomoći zdravstvenim radnicima u uspostavljanu dijagnoza.

Uspostavljanjem integralnog zdravstvenog informacionog sistema Crna Gora će napraviti značajan korak ka planiranju zdravsteviih programa i mjera koji bi doprinio poboljšanju zdravstvenog stanja populacije unaprjeđivanju zdravlja i ranom otkrivanje ranih bolesti, suzbijanju i otktivanju faktora rizika određenih oboljenja, zaštitu djece,žena i starijih", kazao je Hrapović.

Unaprjeđenje i dalji razvoj sistema, omogućiće kako je kazao i bolju kontrolu troškova, koji poslednjih godina rastu brže od ekonomske osnove društva.

On je rekao da se ne može očekivati da se troškovi za zdravstvenu zaštitu smanjuju i da je neophodno da se na svim novioma u zdravstvenim sistemima uspostavi kontrola nad troškovima i racionalizacija rashoda.

Ministar je saopštio da su akcionim planom kao prioritetne aktivnosti predviđene razvoj i implementacija centalnog informacionog sistema za razmjenu podataka i kontrolu poslovnih procesa e- zdravlja odnonso nacionalni elektronski zdravstveni karton.

"Što podrazumijeva formiranje i vođenje centalizovanog elektronskog zdravstvenog kartona svih osigranika, čime će se po automatizmu formirati nacionalni elektronski zdravstveni karton", objasnio je ministar.

On je kazao da je cilj i razvoj informacionog sistema u Kliničkog centru Crne Gore, što podrazumijeva uspostavljanje jedinstvenog sistema u kojem će svi procesi biti međusobno povezani a koji je tehnički stabilan.

Sve navedene procese pratiće obuka  svih u zdravstvenom sistemu, zaključio je Hrapović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.