Šaranović: Nastavlja se zavjera ćutanja najviših institucija Crne Gore
Danilo Šaranović

Neodgovoran odnos prema građanima

Šaranović: Nastavlja se zavjera ćutanja najviših institucija Crne Gore

Nastavlja se zavjera ćutanja najviših institucija Crne Gore povodom očiglednog i decenijskog kršenja ljudskog prava na mirno uživanje imovine prema blizu 1800 bivših radnika „Radoje Dakić“, saopštio je Danilo Šaranović ispred Demokratske Crne Gore.

"Ovako nečovječan, neodgovoran i protivustavan odnos nadležnih institucija Crne Gore prema građanima svoje države trasirao je, niko drugi do Milo Đukanović. Još prije gotovo deceniju je poručio da država nema obavezu da novac poreskih obveznika upotrijebi za ubrzanje izmirivanja obaveza prema bivšim „dakićevcima“", kazao je Šaranović.

Kako je naveo, na sramotu je Vlade i drugih nadležnih institucija Crne Gore što su za ideju vodilju uzele ovaj stav Đukanovića, a ne Ustav Crne Gore, Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i jasnu pravnu praksu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

"Vlada ćuti nakon gotovo pola godine od prvog, a zatim, ponovljenog otvorenog pisma predsjednika Bečića kojim je pozvao Vladu da prekine decenijsko brukanje institucija Crne Gore prema svojim građanima, u konkretnom slučaju, bivšim „dakićevcima“. Ne usuđuje se da saopšti drugačiji stav, pa ćutanjem zaleđuje problem", istakao je..

Da ćutanje Vlade, koje, kako kaže, suštinski predstavlja samo nastavak decenijske povrede ljudskog prava na mirno uživanje imovine, ostane bez sankcije, pomaže svojim ćutanjem Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, gospodin Baković.

"Nakon što je u decembru prošle godine svojim Mišljenjem jasno stao na stanovište da je u pitanju povreda ljudskog prava na mirno uživanje imovine i pozvao Vladu da preduzme mjere u cilju izvršenja pravosnažnih odluka iz sudskih sporova bivših radnika „Radoje Dakić“, kao i da mu u roku od 90 dana dostavi izvještaj o preduzetim radnjama na izvršenju Preporuke, Zaštitnik se, svojim ćutanjem o ovom problemu, pridružio Vladi, a ne sopstvenom Mišljenju i svojoj ustavnoj obavezi da štiti ljudska prava i slobode", kazao je Šaranović.

Da nije tako, kako kaže, Zaštitnik bi, nakon ignorantskog odnosa Vlade prema obavezi da mu dostavi izvještaj o postupanju po Preporuci Zaštitnika, a ta obaveza Vlade je istekla prije punih 100 dana, postupio po zakonu i o ovome obavijestio javnost i Skupštinu Crne Gore, kao i pokrenuo odgovarajće procedure za utvrđivanje odgovornosti Vlade.

"Podsjećam, predsjednik Bečić je Zaštitnika Bakovića 18. maja ove godine otvorenim pismom pozvao da postupi na navedeni način. Nažalost, reakcija na ovo otvoreno pismo predsjednika Bečića je ćutanje Zaštitnika", kazao je..

I Ustavni sud Crne Gore postaje dio sivila aktuelne društvene zbilje kojoj, nažalost, nedostaje demokratski nerv za pravovremenu društvenu reakciju na povredu ljudskog prava, ističe Šaranović.

"I pored toga što je 31.10. prošle godine Ustavni sud odlučio da o Ustavnim žalbama bivših radnika Radoje Dakić prioritetno odlučuje jer su u pitanju predmeti od posebnog značaja za zaštitu prava i sloboda građana, ništa od toga", kazao je.

Kako je naveo, Ustavnom sudu za dva mjeseca ističe obavezni rok za redovno odlučivanje o ustavnim žalbama, a on ignoriše i ono što je sam sebi odredio kao prioritet.

"Ovom prilikom, u ime Demokrata, i Ustavnom sudu poručujemo: Vas obavezuju Ustav i ratifikovani međunarodni dokumenti, a ne neodgovorna izjava Mila Đukanovića da se ignorišu prava bivših 'dakićevaca'.  Odlučite konačno, jer ste sami, još prije osam mjeseci rekli da vam to mora biti prioritet u odlučivanju", zaključio je Šaranović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.