Neće ni Evropljani u seljake
Ilustracija

Tek svaki deseti mlađi od 40 godina

Neće ni Evropljani u seljake

Nešto više od 171 miliona hektara zemljišta Evropske Unije tokom prošle godine koristilo se za poljoprivrednu proizvodnju. To bi otprilike bilo oko 40 procenata ukupne površine Evropske Unije. Na tom prostoru postoji 10, 3 miliona farmi. Iako brojne, većina evropskih farmi su male po površini.

Dvije trećine farmi u Evropskoj Uniji ima površinu manju od 5 hektara. Tek tri procenta njih ima površinu veću od stotinu hektara. Ipak, polovina zaposlenih u ovoj industriji rade na tim farmama.

usevi

Evropska Unija se muči sa još jednim problemom, pokazuje istraživanje Eurostata o strukturi poljoprivrednih gazdinstava, tek je svaki deseti evropski farmer mlađi od 40 godina. Sa druge strane čak jedna trećina ih je starije od 65 godina. To daje sumornu sliku o budućnosti poljoprivrede iako se na nivou Unije najviše sredstava izdvaja upravo za ovi djelatnost. Jednostavno, neće ni Evropljani u seljake.

Evropsku poljoprivredu karakterišu tri grupe proizvođača. Prva i najbrojnija su mala gazdinstva koja proizvode hranu za sebe, zatim dolaze male i srednje farme koje su najčešće organizovane kao porodična gazdinstva i na kraju tu su velika poljoprivredna preduzeća. Ovih prvih, koji hranu gaje samo za sebe, ima u Ruminiji. U Rumuniji se nalazi trećina evropskih farmi, toliko ih zajedno imaju Poljska, Italija i Španija.

gazdinstvo

Iako brojne, evropske farme su svojom površinom male. Ipak, sedam procenata onih koje zazimaju prosotor veći od 50 hektara pod sobom imaju skoro sedamdeset procenata ukupne obrađene poljoprivredne površine. Velike farme češće su na zapadu nego na istoku pa su one sa preko 50 hektara znatno brojnije u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Luksemburgu i Danskoj.

A veličina je bitna, makar u poljoprivredi. Razlike u veličini farmi reflektuju se i na njihovu ekonomsku moć. Iako ih ima više od 10 miliona, čak četiri miliona farmi u Evropskoj Uniji ima prihod ispod 2 hiljade eura i zajedno stvaraju tek 1 procenat evropske poljoprivredne proizvodnje. Manje od 300 hiljada farmi sa prihodima iznad 250 hiljada eura, u procentima tek nešto više od 3 procenta, stvara 55 procenata poljoprivrednog proizvoda Evropske Unije.

1farma1

Više od polovine poljoprivrednih proizvoda u Evropskoj Uniji dolazi iz četiri zemlje. Francuska je najveći proizvođač hrane u EU. Zatim slijede Španija, Velika Britanija i Njemačka. Tako Rumunija, iako ima trećinu po broju evropskih farmi u proizvodnji hrane učestvuje tek sa nešto više od tri procenta.     

I u Evropi je poljoprivreda muški posao. I očigledno starački posao. Dvije trećine vlasnika poljoprivrednih farmi u Evropi starije je od 65 godina. Tek svaki deseti je mlađi od 40. Ali pozitivan trend predstavlja činjenica da je većina mladih farmera uspjelo da oformi veća gazdinstva. Mlađi farmeri imaju farme znatno veće po površini, broju stoke i prihodima nego što je to slučaj sa starijom gardom.

Poljoprivreda u Crnoj Gori je slična onoj u Rumuniji. Poljoprivredni popis koji je Monstat uradio prije nekoliko godina pokazao je da u Crnoj Gori ima skoro 50 hiljada poljoprivrednih gazdinstava. Njih 99 procenata su porodična gazdinstva koja rijetko stvaraju višak. U Crnoj Gori posluje četrdesetak poljoprivrednih preduzeća od čega je većina registrovana za proizvodnju vina. Trećina poljoprivrednih gazdinstava u Crnoj Gori ima površinu manju od hektra. I crnogorska poljoprivredna domaćinstva većinom su stara.  

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.