Građani nemaju povjerenje u rad državnih organa u izbornom procesu
Vujović: Građani žele da njihovi poslanici ispunjavaju ono za šta su ih birali

CeMI istraživanje

Građani nemaju povjerenje u rad državnih organa u izbornom procesu

Više od polovine građana Crne Gore smatra da je korupcija prisutna u političkom sistemu države, a posebno su građani nezadovoljni načinom biranja članova Državne izborne komisije, koju čine predstavnici političkih partija, pokazalo je istraživanje Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Na konferenciji u Podgorici, danas su predstavljeni ključni nalazi istraživanja javnog mnjenja pod nazivom "Povjerenje građana u izborni sistem“. Istraživanje je sprovedeno na uzorku 1.019 građana Crne Gore, u periodu od 10. marta do 31. marta ove godine.

Istraživanje je pokazalo da je 52,7 posto ispitanika zadovoljno načinom na koji demokratija funkcioniše u Crnoj Gori, dok je 41,7 posto kazalo da nije zadovoljno, prenosi Anadolija. 

Da je korupcija prisutna u političkom sistemu Crne Gore navodi 60,2 posto ispitanika, dok 12,6 posto ispitanika smatra suprotno. 

Povjerenje u institucije zadužene za sprovođenje izbora ima 35,4 posto ispitanika, dok povjerenje nema 30,7 posto ispitanika.

Kada je riječ o Državnoj izbornoj komisiji (DIK), 60,7 posto ispitanika smatra da DIK treba da čine kombinovano predstavnici političkih partija i nezavisni stručnjaci, sa dominacijom stručnjaka. Da DIK treba da čine samo stručnjaci smatra 23,2 posto ispitanika, dok 8,3 posto ispitanika smatra da DIK treba da čine samo predstavnici političkih partija, kao što je slučaj sada. 

Zlatko Vujović, predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja kazao je da je vidljivo nepovjerenje građana u državne institucije. 

"Jedan od zaključaka istraživanja jeste da su građani nezadovoljni politizacijom državnih organa izborne administracije. Veoma nisku ocjenu je dobila Agencija za sprječavanje korupcije. Vidimo nepovjerenje građana u državne institucije, posebno je to vidljivo kod opozicionih birača. Oni nemaju povjerenja u izborni proces i potrebno je stvoriti dijalog i povratiti povjerenje u izborni proces. Građani žele da njihovi poslanici ispunjavaju ono za šta su ih birali“, kazao je Vujović. 

On se posebno osvrnuo na rad Državne izborne komisije i Agencije za sprječavanje korupcije. 

"Ne možemo govoriti da DIK radi profesionalno svoj posao, kao što ne možemo reći da Agencija za sprječavanje korupcije nepristrasno radi svoj posao, jer se pretvorila u partijsku filijalu i u takvoj situaciji postoji nepovjerenje. Ono što je nužno da predstavnici vlasti i opozicije sjednu i da se otvori dijalog koji bi rezultirao da se stvore bolji uslovi za naredne parlamentarne izbore“, istakao je Vujović. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.