Više od 10.000 djece ubijeno ili osakaćeno u oružanim sukobima širom svijeta tokom prošle godine
Foto: Ilustracija

Godišnji izvještaj Ujedinjenih nacija

Više od 10.000 djece ubijeno ili osakaćeno u oružanim sukobima širom svijeta tokom prošle godine

Više od 10.000 djece je ubijeno ili osakaćeno u oružanim sukobima širom svijeta tokom prošle godine, navedeno je u novom izvještaju Ujedinjenih nacija (UN).

Više od 21.000 slučajeva kršenja prava djece zabilježeno je u 2017. godini, što je daleko više nego godinu dana ranije, a među tim slučajevima ima djece koja su bila žrtve silovanja, ali i djece koja su primorana da budu borci ili su izvodila napade na škole i bolnice, navedeno je u godišnjem izveštaju "Djeca i oružani sukobi" (Children and Armed Conflict). 

U sukobima u Jemenu ubijeno je ili je ranjeno više od 1.300 djece, a Ujedinjene nacije su okrivile arapsku koaliciju koja se uz podršku SAD bori u toj zemlji za najmanje polovinu tih žrtava.

Ta djeca su, kako je navedeno, bila žrtve vazdušnih i kopnenih napada Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata na pobunjenike Hute koji se protive međunarodno priznatoj vladi u Jemenu, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Među žrtvama koje su obuhvaćene u izvještaju UN su i djeca-vojnici stari svega 11 godina koji se bore u građanskom ratu u Jemenu i drugim zemljama.

Predstavnica UN Virdžinija Gamba rekla je da ta djeca zaslužuju ista prava kao i svako drugo dijete i da dobiju šansu za oporavak.

U uzvještaju je navedeno da se 10.000 od ukupno 21.000 slučajeva kršenja prava djece odnosi na ubistva ili sakaćenje djece, a najviše u Iraku, Mjanmaru, Centralnoafričkoj Republici, Kongu, Južnom Sudanu, Siriji i Jemenu.

UN navodi, pored ostalog, da je najmanje 1.036 djece držano u pritvoru u Iraku zbog optužbi za prijetnju po nacionalnu bezbjednost, uglavnom zbog navodne povezanosti sa ekstremističkom organizacijom Islamska država.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.