Hrvatska: Prosječna zarada po satu 5 eura
Zagreb

Za april

Hrvatska: Prosječna zarada po satu 5 eura

Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je prosječna isplaćena neto plata u Hrvatskoj za april ove godine iznosila je 6.220 kuna (840 eura), što je na mjesečnom nivou niže za 1,2 posto, dok je na godišnjem više za 3,8 posto.

Prosjećna neto plata za april iznosila je 5.076 kuna (685 eura), što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću platu od tog iznosa.

Najviša prosječna mjesečna neto plata za april isplaćena je u finansjskim i uslužnim djelatnostima, osim u poslovima osiguranja i penzionih fondova, u iznosu od 10.427 kuna (1.410 eura), dok su najnižu platu, 4.035 kuna (545 eura), dobili zaposleni u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, javlja Anadolija.

Na godišnjem nivou prosječna bruto plata bila je realno viša za 4,6 posto.

Podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna mjesečna neto plata po satu isplaćena za april iznosila 37,32 kune (5 eura), a bruto 50,52 kune (6,8 eura).

Uaprilu je prosječna neto satnica bila za 4,2 posto viša nego u mjesecu ranije, dok je na godišnjem nivou porasla za 1,1 posto.

Bruto satnica je na mjesečnom nivou  bila viša za 4,1 posto, a na godišnjoj za 1,9 posto.

U periodu od januara do aprila ove godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Hrvatskoj iznosila je 6.198 kuna (837 eura), što je u odnosu na isto razdoblje 2017. realno više za 3,4 posto.

Bruto plata je u istom razdoblju bila za 4 posto više u odnosu na prva četiri prošlogodišnja mjeseca.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.