Više od 80 odsto OSI živi u siromaštvu
Foto: PR Centar

Više od 80 odsto OSI živi u siromaštvu

Više od 80 odsto osoba sa invaliditetom (OSI) živi u siromaštvu i suočava se sa isključenjem iz društvenog, ekonomskog i kulturnog života, uključujući zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, saopšteno je na regionalnoj radionici Evropskog foruma osoba s invaliditetom (EDF).

Regionalna radionica je organizovana u partnerstvu sa UNICEF-om, uz podršku Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), u okviru projekta "Zaštita djece od nasilja i socijalna inkluzija djece s invaliditetom u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj".

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Osama Makavi, kazao je da su brojne inicijative dovele do važnih dostignuća i formiranja novih organizacija koje se, kako je naveo, bave dječjim pravima i pravima OSI.

„Uprkos tome, djeca sa invaliditetom i dalje ostaju isključena iz društava i korišćenja usluga, i jednostavno su nevidljiva kod prikupljanja podataka. Procjenjuje se da postoji 5,1 miliona djece sa invaliditetom, a samo 1,5 od njih je prepoznato kao OSI, a ostatak ostaje van svih socijalnih registara“, ocijenio je Makavi.

Koncept u medicinskom pristupu po kome se djeca sa invaliditetom smatraju defektnim je, kako je kazao, doveo do visokog nivoa njihove marginalizacije i diskriminalizacije.

“To dovodi do njihove društvene stigmatizacije i isključenja iz pružanja obrazovnih usluga i adekvatne socijalne zaštite i podrške”, poručio je Makavi.

Prema njegovim riječima, djeca sa invaliditetom predstavljaju skoro polovinu od ukupnog broja djece, koja žive u javnim ustanovama za socijalnu zaštitu u Evropi.

“U nekim državama čine čak 60 ili 70 odsto, i tu Crna Gora nije izuzetak. Od ukupno 1,5 miliona djece koja su registrovana kao OSI, samo 219 hiljada, što je 14,5 odsto, pohađaju specijalne škole”, naveo je Makavi.

On je kazao da se institucije reformišu kako bi se eliminisala diskriminacija djece sa invaliditetom, što obuhvata, kako je objasnio, prikupljanje podataka o OSI u skladu sa međunarodnom klasifikacijom.

“Sprovode se nacionalna istraživanja i administrativni izvještaji. Iako nekoliko država u ovom regionu ulažu značajne napore u prikupljanju podataka, i dalje se suočavamo sa velikim izazovima, kao što je nedostatak konzistentne definicije invaliditeta, korištenje različitih metodologija, kao i nedostatak razumijevanja i stigma u sistemima identifikacije”, pojasnio je Makavi.

On je poručio da je neophodno ulagati u socijalnu inkluziju djece sa invaliditetom i njihovu zaštitu od svih oblika nasilja.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.