Crna Gora mjesto etničke i religijske raznovrsnosti
Foto: Gov.me

Pjetro Parolin u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori

Crna Gora mjesto etničke i religijske raznovrsnosti

Saradnja Crne Gore i Svete Stolice je korektna i razvija se u više pravaca, a Crna Gora je mjesto etničke i religijske raznovrsnosti, poručio je danas u Podgorici državni sekretar Svete Stolice kardinal Pjetro Parolin. On boravi u višednevnoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Parolin se danas na početku zvanične posjete sastao sa premijerom Duškom Markovićem. Nakon svečanog dočeka i razgovora dvije delegacije, kardinal Parolin je poručio da želi da Crna Gora postane dio EU. 

On je kazao da se Sveta Stolica može samo radovati približavanju evropskoj porodici naroda. 

"Sa zadovoljstvom sam primijetio da je Crna Gora mjesto etničke i religijske raznovrsnosti što je veoma respektabilno. Snažni angažman EU prema Zapadnom Balkanu je pozitivan znak i nadam se da će na samitima koji slijede to biti dodatno potvrđeno“, ocijenio je Parolin. 

GetImage

On je ukazao da EU nije samo ekonomski i pravni sistem, već prije svega mirotvorni projekat i zajednica principa i vrijednosti.

„Želim da Crna Gora uđe u tu zajednicu i doprinese kao socijalni i društveni model koji je sposoban da očuva religijski i kulturni identitet građana i promoviše međuetničku i međureligioznu saradnju“, poručio je Parolin. 

Istakao je da je topao doček potvrda prijateljstva i saradnje Crne Gore i Svete Stolice. On je ocijenio da je saradnja konkretna i da se razvija u više pravaca. 

“Istorijske veze i intezivniji dijalog koji se u prethodnim godinama razvio su dodatno potvrđene potpisivanjem sporazuma prije sedam godina koji omogućava da se uz poštovanje specifičnosti države i crkve bavimo temama zajedničkog interesa“, rekao je Parolin. 

Prema njegovim riječima, to vodi nadi da će sljedeći korak, otvaranje apostolske nuncijature u Crnoj Gori, dati novi snažan impuls bilateranim odnosima. 

Premijer Crne Gore Duško Marković istakao je da je posjeta Parolina dobra osnova za jačanje i produbljivanje saradnje Crne Gore i Svete Stolice. 

„Ali i podsticaj da u skoroj budućnosti budemo domaćin njegovoj svetosti, papi Franji, čiju mirotvornu i pomiriteljsku misiju izuzetno cijenimo“, rekao je Marković. 

Premijer Marković je dodao da Crna Gora sa razumijevanjem prati i podržava misiju pape Franje, posebno u smislu mirovnih napora, ekumenizma, kao i njegove poruke u vezi sa očuvanjem čovjekove okoline i promocije koncepta održivog razvoja. 

On je zahvalio na razumijevanju i podršci Svete Stolice evroatlantskoj orjentaciji i evropskim aspiracijama Crne Gore. 

„I uopšte podršci Crnoj Gori i regionu Zapadnog Balkana. Kao zemlja kojoj je u tradiciji vjerska i nacionalna tolerancija, cijenimo i ulogu katoličke zajednice u Crnoj Gori u očuvanju te temeljne vrijednosti države“, kazao je Marković. 

On je rekao da je posebno zadovoljan što se odnosi Svete Stolice i Crne Gore jačaju i dižu na viši nivo, što, kako je naveo, potvrđuje i najavljeno otvaranje apostolske nuncijature u Podgorici. 

Kardinal Parolin sastaće se danas na radnom ručku sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, a sjutra s predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem i ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem. 

Državni sekretar Svete stolice će u četvrtak obići Cetinje, služiće svetu misu u Katedrali Presvetog Srca Isusovog u Podgorici i razgovarati u Crkvi svetog Antuna u Tuzima sa sveštenstvom i vjernicima. 

Kardinal Parolin će u petak služiti svete mise u Katedrali svetog Petra Apostola u Baru i Katedrali svetog Tripuna u Kotoru. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.