Janković: Restauracija dvije tvrđave kod Kotora
Foto: EUIC

Ambsadorka Austrije o saradnji dvije zemlje i prioritetima austrijskog predsjedavanja EU

Janković: Restauracija dvije tvrđave kod Kotora

Odnosi i saradnja između Crne Gore i Austrije su odlični, ocjenila je ambasadorka te zemlje u Podgorici Ana Janković.

 Naredni koraci su, kako je objasnila, pronaći još više oblasti za saradnju. Austrijska ambasadorka najavljuje i konkretne tačke na tom putu.

“Dogovorili smo restauraciju dvije austrijske tvrđave kod Kotora. Naša namjera je da pripremimo jednu od njih da bude muzej koji će govoriti o životu pomoraca iz tog vremena, a možda ćemo moći da dobijemo evropska sredstva za to. To je primjer i razvoja održivog turizma.“ rekla je Janković. 

Nova predstavnica Austrije u Crnoj Gori kaže da je njen posao u budućnosti napraviti više sličnih aktivnosti.

 “Ono na šta prvo pomislimo su ekonomski odnosi. Razvoj mogućnosti za poslovanje za dvije zemlje u obostranom interesu. Ono što je veoma važno u toj oblasti je pravna sigurnost i uopšte vladavina prava. To je ono što sami investitori najviše trebaju i ono što treba da garantuje država.“ objasnila je Janković.

1806264

Foto: EUIC

1. jula Austrija počinje predsjedavanje Savjetom Evropske unije. Biće to treći put da Austrija predsjedava Savjetom. Ambasadorka Austrije u Crnoj Gori Ana Janković, u okviru panel diskusije “Razovori sa ambasadorima”, koje organizuju Crnogorska panevropska unija i EU info centar, govorila je o prioritetima austrijskog predsjedavanja. Janković je objasnila da se u narednom šetomjesečnom periodu Evropska unija suočava sa dva glavna izazova, a to su Bregzit i pregovori za višegodišnji finansijski okvir.

Moto austrijskog predsjedavanja Savjetom Evropske Unije je: “Evropa koja štiti”. Tako će i prioriteti predsjedavanja biti zaštita u oblasti migracije, digitalizacije, konkurentnosti i stabilnosti u okruženju.  Janković se ovrnula i na migrantsku krizu koja pogađa EU, i koja sve više utiče i na Crnu Goru. 

“Najveća migrantska kriza od Drugog svjetskog rata pokazala je koliki je značaj zajadničkog djelovanja u borbi protiv ilegalnih migranata i obezbjeđenja mogućnosti da Evropska Unija djeluje. U centru ovih napornih aktivnosti je reforma zajedničkog sistema azila koja je počela prije nekoliko dana i jačenje evropskih granica i FRONEXa, evropska agencije za granice.“kazala je Janković.

Evropska Unija, kako je istakla Janković, svojim građanima nudi mir, stabilnost i bezbjednost. Sve to je moguće jedino ukoliko je Unija u stabilnom okruženju. Janković je ponovila da je evropska perspektiva za budućnost Crne Gore, i ostalih 5 zemlja regiona, potvrđena u Strategiji za Zapadni Balkan.

„Austrija će nastaviti da traži konkretnu evropsku perspektivu za sve zemlje Zapadnog Balkana. Austrija smatra da je Crna Gora najnaprednija, prosto prva u procesu pristupanja, i prepoznaje napredak koji je napravljen u pregovorima do sada,“ rekla je Janković.

18062621

Foto: EUIC

Janković je naglasila da su i dalje ključne oblasti gdje su potrebne reforme borba protiv korupcije, organizovanog kriminala, pranje novca i trgovina ljudima, zaplijena imovine stečene kriminanim aktivnostima. Ambasadorka je rekla da su konkretne mjere neophodne kada je riječ o reformi Javne uprave i jačanju institucija, a ovrnula i na trenutnu političku situaciju.

“Mislim da je odluka nekih opozicionih partija da se vrate u parlament i da dalje rade na reformi pozitivan znak koji Crna Gora šalje inostranstvu, koje je tamo i registrovano i koje se prati sa interesovanjem i zadovoljstvom.“ kazala je Janković.

Predstavnica Austrije u Crnoj Gori je naglasila da je reforma izbornog sistama od velike važnosti, kao i da se treba baviti izvještajem misije OEBSa što prije, kako bi se povećalo povjerenje u izborni sistem.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.