Njemačka povećava minimalnu satnicu na 9,19 eura

Njemačka povećava minimalnu satnicu na 9,19 eura

Njemačka bi trebalo da podigne minimalnu platu iduće godine na 9,19 eura po satu te na 9,35 eura u 2020, preporučila je u utorak komisija koju je imenovala vlada u Berlinu, čime bi se otvorio put povećanju lične potrošnje u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Vlada kancelarke Angele Merkel uvela je 2015. godine minimalnu platu na nivou države od 8,50 eura po satu, obuhvativši time više od tri miliona radnika. Zadnji put njen iznos je povećan prošle godine, takođe na preporuku komisije, na sadašnjih 8,84 eura po satu.

Aktuelni preporučeni iznos utvrđen je primjenom složene formule koja djelimično odražava prosječno povećanje plaća u Njemačkoj za 4,8 odsto u protekle dvije godine. Povećanje minimalne plate u 2019. iznosilo bi tako približno četiri odsto. Očekuje se da će vlada prihvatiti preporuku stručne komisije.

Uvođenje minimalne plate 2015. godine bio je ključni zahtjev Merkeličinog manjeg koalicionog partnera, njemačke Socijaldemokratske stranke (SPD). Viši SPD-ovi funkcioneri, uključujući ministra finansija Olafa Šolca, pozivali su na povećanje minimalne plate na čak 12 eura po satu.

Šolc sada planira da angažuje dodatnih 1.400 inspektora pa će ubuduće njih ukupno 8.600 provjeravati poštuju li kompanije odredbu o minimalnoj plati odnosno pokušavaju li zaobići odgovarajuće propise.

Povećanje minimalne plate vjerovatno će pomoći dizanju potrošnje domaćinstava u periodu u kojem rast njemačkog izvoza ugrožavaju protekcionističke mjere američkog predsjednika Donalda Trampa.

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) već su pozivale Njemačku da podigne plate i poveća ulaganja kako bi se povećala domaća potražnja i smanjio ogromni višak na tekućem računu bilansa plaćanja, podsjeća Reuters a prenosi Hina.

Investitor.me

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.