Albanija i Makedonija na čekanju do 2019. godine
ilustracija

Odložili odluku o početku pregovora

Albanija i Makedonija na čekanju do 2019. godine

Šefovi diplomatija Evropske unije (EU) su juče u Luksemburgu do 2019. odložili odluku o početku pregovora o prijemu Albanije i Makedonije, pošto su Francuska, Holandija i Danska zahtijevale da Tirana i Skoplje pruže opipljive naknadne dokaze o jačanju vladavine zakona i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Kako je novinarima izjavio grčki ministar inostranih poslova Nikos Kocijas, 25 članica EU je bilo za to da se danas "da zeleno svijetlo" Albaniji i Makedoniji za pregovore 2019, ali su Francuska, Holandija i Danska zahtijevali da se odluka o tome odloži do iduće godine, kada bi se ustanovilo da li su vlasti u Skoplju i Tirani uspjele da poboljšaju situaciju s vladavinom prava i suzbijanjem korupcije i kriminala.

Kocijas je naveo da je on na zasijedanju tražio da se pozitivna odluka donese "zbog unutrašnje situacije u tim dvijema zemljama kojima je potrebna stabilnost i bezbjednost, i svakako ne novi problem", prenijela je Beta.

Po diplomatskim izvorima u Luksemburgu, Holandija je predočila da, uprkos sporazumu Skoplje-Atina o imenu, makedonske vlasti i dalje ne ispunjavaju osnovna mjerila za početak pregovora, posebno kad je riječ o vladavini zakona i sposobnosti državne uprave.

Francuska takođe posebno smatra da u Albaniji nije suzbijen organizovani kriminal.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.