Sud u Strazburu presudio u korist KIPS-a
Strazbur

Država KIPS-u i Drekaloviću da plati 9.000 eura

Sud u Strazburu presudio u korist KIPS-a

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu u korist podgoričke građevinske kompanije KIPS i njenog vlasnika Rista Drekalovića, prema kojoj im je Crna Gora povrijedila više konvencijskih prava. Za sada je poznato da Crna Gora KIPS-u treba da plati 7.500 eura, a Drekaloviću 1.500.

Drekalović je tužio Crnu Goru zbog toga što mu je bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša 2005. godine stopirao gradnju trgovačkog centra na Starom aerodromu. Zato je KIPS tražio od Crne Gore da mu na ime materijalne štete isplati preko 30 miliona eura.

Drekalović se pozvao na povredu različitih članova konvencije, žaleći se na mješanje u njihova imovinska prava, naročito njihovo navodno legitimno očekivanje da dobiju građevinsku dozvolu za izgradnju shooping centra, dužinu trajanja upravnih i izvršnog postupka, nepoštovanje sudskih presuda od strane lokalne samouprave i nepostojanje efikasnog domaćeg pravnog lijeka u tom smislu da se predmet okonča u razumnom roku.

Predmet je započet nizom postupaka 2005. godine.

Zastupnica Crne Gore pred ESLJP Valentina Pavličić kaže da je Evropski sud u navedenoj presudi u dijelu našao da je predstavka neprihvatljiva, dok je u dijelu utvrdio povrede člana 6 stav 1 i člana 13 Konvencije, kao i člana 1 Protokola 1 uz Konvenciju.

“Evropski sud je u izreci presude podnosiocima predstavke dosudio zajednički iznos od 7.500 eura na ime materijalne štete za troškove postupka, dok je drugom podnosiocu predstavke (Drekaloviću) na ime nematerijalne štete dodijelio iznos od 1.500 eura. Kada je u pitanju zahtjev prvog podnosioca predstavke (KIPS DOO) za naknadu materijalne štete, koji je preciziran na iznos od 30.764.542,22 eura, Evropski sud nije odlučivao o osnovanosti ovog zahtjeva niti je prihvatio isti kao osnovan, već je iskoristio svoje pravo da u skladu sa članom 44 stav 2 Konvencije pozove strane u postupku da u određenom roku obavijeste taj Sud da li je između njih postignuta neka vrsta dogovora”, objasnila je Pavličić.

Kako je dodala, s obzirom na to da je riječ o presudi koja je danas objavljena, i da je riječ o činjenično i pravno složenom predmetu javnost će blagovremeno biti upoznata o svim pitanjima od značaja nakon detaljne analize stanovišta Evropskog suda koja su iskazana u navedenoj presudi i drugih relevantnih okolnosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.