Šehović u Briselu: Formirati Regionalnu agenciju za kvalitet u visokom obrazovanju
Foto: Ministarstvo prosvjete

Šehović u Briselu: Formirati Regionalnu agenciju za kvalitet u visokom obrazovanju

Ministar prosvjete Damir Šehović predložio je formiranje Regionalne agencije za kvalitet u visokom obrazovanju tokom Ministarskog sastanka Platforme za Zapadni Balkan, koji se održava u Briselu.

Ovo tijelo bi se, kako je pojasnio, bavilo kontrolom i obezbjeđenjem kvaliteta u visokom obrazovanju, te akreditacijom visokoškolskih ustanova. Ustanove u regionu tako bi se akreditovale po istim kriterijumima, usaglašenim sa evropskim standardima.

Osim toga, predložio je i aktivnosti na uspostavljanju sistema rangiranja ustanova visokog obrazovanja u regionu, što je podržano od strane učesnika. 

Sastanak se održava 25. i 26. juna u okviru Platforme za Zapadni Balkan, čiji je cilj podrška reformama u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima i učešće tih zemalja u obrazovnim programima EU. 

Na događaju je razgovarano i o aktivnostima radne grupe koja se bavi akademskim priznavanjem kvalifikacija, u cilju razvoja modela za automatsko priznavanje kvalifikacija u zemljama Zapadnog Balkana, do ulaska u EU.

Ministar je izlaganjem prisutne upoznao sa obrazovnom reformom koja je sprovedena prošle godine. Zaključio je porukom da su osnovni ciljevi crnogorskog Ministarstva prosvjete:

“...znanje dostupno svima nezavisno od materijalnih mogućnosti, sistemska a ne ad hoc briga o talentima, škola kao vaspitna, a ne samo obrazovna ustanova, bolja obrazovna infrastruktura, funkcionalno znanje kao posljedica interaktivnog umjesto predavačkog tipa nastave i integrisanje u evropski sistem obrazovanja“. 

Ministar se sastao i sa makedonskim ministrom nauke i obrazovanja Arberom Ademijem, sa kojim je razmijenio mišljenja o trenutnoj situaciji u ovoj oblasti.

Na sastanku je govoreno o reformama u obrazovanju na Zapadnom Balkanu, o aktivnostima koje se organizuju u okviru Platforme, te automatskom priznavanju akademskih kvalifikacija na Zapadnom Balkanu. 

Učesnici Sastanka su i Temis Kristofidou, direktorica Generalnog direktorata za obrazovanje, mlade, sport i kulturu Evropske komisije, Tibor Navračić, evropski komesar za obrazovanje, kulturu i mlade, Goran Svilanović, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju i Karlos Moedas, evropski komesar za istraživanje i inovacije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.