Grahovac: Husovićev potez očajnika
Blagoje Grahovac, foto: TV1

Pod hitno smijeniti ministra odbrane

Grahovac: Husovićev potez očajnika

Potpukovnik vojske Crne Gore Emin Husović uhapšen je nakon pucnjave u prostorijama Ministarstva odbrane. Profesionalni vojnik sa visokim oficirskim činom odlukom Višeg državnog tužilaštva osumnjičen je za pokušaj ubistva i trenutno je u sudskom pritvoru.

Mediji spekulišu da je do pucnjave u Ministarstvu odbrane došlo nakon Husovićeve svađe sa službenicima zbog njegovog navodnog premještanja na novo radno mjesto. Mediji spekulišu da je oružjem sebi htio da prokrči put ka kancelariji direktorice Direktorata za materijalne resurse u Ministarstvu odbrane Alme Ljuljanaj za čije je ubistvo i osumnjičen.

General avijacije u penziji i analitičar Blagoje Grahovac za Kodex kaže da se profesionalno vojno lice u većini slučajeva na upotrebu oružja odlučuje ciljano.

“Oficir poteže oružje ciljano i sa namjerom da ga upotrijebi. Tako je u većini slučajeva dok postoji i onaj drugi slučaj kada je u pitanju očajnik koji mlatarajući oružjem želi da proizvede eksces i nanese štetu sebi i drugima.“ konstatuje general Grahovac za Kodex.

Capture21

Ministarstvo odbrane

Šta je navelo potpukovnika Vojske Crne Gore da upotrijebi službeno oružje u zgradi Ministarstva odbrane javnosti još nije poznato. Poznato je da je odmah po incidentu Husović uhapšen i da je već saslužan pred istražnim sudijom koji mu je odredio sudijsko zadržavanje. Zadržavanje je određeno po dva osnova, zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke.

Na teret mu se stavljaju dva krivična djela - pokušaj ubistva i nedozvoljeno držanje oružja i opasnih materija. Husovićev advokat Dalibor Tomović rekao je medijima da je njegov branjenik iskoristio zakonsko pravo da se brani ćutanjem, budući da se nalazi u stanju šoka.

“Mislim da se u slučaju Husovića radi o ovoj drugoj varijanti. Husovićev potez je postupak očajnika. Sada treba utvrditi šta je navelo tog čovjeka na tako očajnički  postupak. Da li je tom čovjeku učinjena nepravda, da li se radi o zdravstvenom problemu ili nečem trećem. To tek treba utvrditi a ono što je sugurno jeste da pod hitno treba smijeniti ministra odbrane Predraga Boškovića jer je on lično uzrok velikih nemira u vojsci.“ poručuje za Kodex general u penziji i analitičar Blagoje Grahovac.

Sa druge strane mediji spekulišu, pozivajući se na nezvanične i neimenovane izvore iz Ministarstva odbrane, da je Husović bio pod uticajem alkohola kada se incident dogodio. Mediji idu dalje pa tako otkrivaju kako je  Husović za potrebe službe trebalo da bude premješten na radno mjesto “koje je jednako plaćeno i rangirano” te da je do promjene moralo doći zbog sumnji u zloupotrebu položaja.

Ipak, ni jedna zvanična informacija nije napustila Ministarstvo odbrane osim šture informacije o incidentu kojim će se baviti nadležno državno tužilaštvo u Podgorici. Husovića je i uhapsila policijska patrola koja je po pozivu došla u Ministarstvo odbrane.  

          

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.