Koliko šoljica kafe dnevno je zaista dobro za srce?
ilustracija

Koliko šoljica kafe dnevno je zaista dobro za srce?

Konzumacija kofeina već je od ranije povezana s manjim rizikom za brojne bolesti među kojima dijabetes tip II, srčane bolesti i moždani udar, no nije bio jasan mehanizam koji se skrivao iz toga zaštitnog učinka. Novo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu PLOS Biology pokazuje da kofein poboljšava pokretljivost regulatornog proteina koji se veže na mitohondrije.

Četiri šoljice kafe dnevno štite srce od oštećenja, pokazalo je novo njemačko istraživanje po kome takva količina dnevno unesenog kofeina poboljšava prelazak regulatornog proteina u mitohondrije osnažujući njihovu ulogu u zaštiti kardiovaskularnih ćelija od oštećenja, piše Zadovoljna.hr. 

Tim sa medicinskog fakulteta i istraživačkog centra IUF Leibnitz u Diseldorfu otkrio je da se zaštitni učinak postiže sa koncentracijom kofeina koja odgovara količini četiri šoljice kafe dnevno. 

Istraživanjem su pokazali da je protein p27, poznat kao inhibitor ciklusa ćelije, prisutan u mitohondriji glavnih vrsta ćelija u srcu. U tim ćelijama mitohondrijski p27 poboljšavao je migracije endotelijskih ćelijaa, štitio ćelije srčanog mišića od smrti i pokretao pretvaranje fibroblasta u ćelije koje sadrže kontraktilna vlakna, a svi su ključni za oporavak srčanog mišića nakon infarkta miokarda. 

Utvrdili su da kofein podstiče prelazak p27 u mitohondrije tako što pokreće pozitivne lančane događaje nakon što se postigne koncentracija kofeina koja odgovara unosu četiri šoljlice kafe. 

Naše istraživanje pokazuje da kofein djeluje zaštitno i obnavljajuće na srčani mišić djelovanjem mitohondrijskog p27 proteina, kaže autorka studije Džudit Hendeler.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.