Političku debatu vratiti u demokratske institucije
Foto:gov.me

Deveti sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje

Političku debatu vratiti u demokratske institucije

Na devetom sastanku Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore razmatrao se napredak Crne Gore u pripremama za pristupanje, kao i prioriteti za dalji rad u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i Evropske unije, u kontekstu pristupnih pregovora, Savjet SSP-a izrazio je zadovoljstvo zbog otvaranja poglavlja 17 (Ekonomska i monetarna politika) na narednoj Konferenciji o pristupanju.

"Savjet SSP-a podstakao je Crnu Goru da nastavi s radom na ispunjavanju svih mjerila, te da nastavi da se fokusira na osnove procesa pristupanja: vladavinu prava, ekonomsko upravljanje i reformu javne uprave. Pozdravio je uključivanje predstavnika civilnog društva u pripreme za pristupanje EU i povezane reforme i podstakao Crnu Goru da nastavi da poboljšava mehanizme konsultacija s civilnim društvom", kaže se u saopštenju.

 Savjet SSP-a osvrnuo se na predsjedničke izbore koji su održani u Crnoj Gori u aprilu 2018. godine.

"S obzirom na kontinuirani bojkot rada Skupštine od strane opozicije, Savjet SSP-a podstakao je sve relevantne aktere da u potpunosti vrate političku debatu u demokratske institucije, naročito Skupštinu, gdje i pripada. Trebalo bi razmotriti sveobuhvatnu izbornu reformu, kako bi se riješili problemi koji se iznova javljaju i ispunile preporuke misija za posmatranje izbora", navedeno je nakon sastanka.

Savjet za stabilizaciju i pridruživanje pozdravio je rezultate koji su već ostvareni i nastavak sprovođenja akcionih planova za poglavlja 23 i 24, kao i činjenicu da je pravni okvir unaprijeđen i institucionalna struktura u velikoj mjeri uspostavljena.

Savjet je podsjetio da postizanje konkretnijih rezultata u čitavom sistemu vladavine prava ostaje ključno za cjelokupnu dinamiku pregovaračkog procesa, a i ohrabrio je Crnu Goru da na proaktivniji i energičniji način ostvaruje napredak u sprovođenju reformi, kao i da ostvaruje konkretnije rezultate u oblasti vladavine prava, naročito da unapređuje bilans ostvarenih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Savjet za stabilizaciju i pridruživanje izrazio je zabrinutost zbog nedavnih napada na novinare i pozvao je Crnu Goru da osigura bezbjedno okruženje koje pogoduje slobodi izražavanja i slobodi medija.

"Javni servis RTCG i svi ostali mediji treba da budu zaštićeni od neprimjerenog uticaja i političkog pritiska. Što se tiče javne uprave, Savjet za stabilizaciju i pridruživanje pozdravio je usvajanje novih okvirnih zakona o državnim službenicima i namještenicima i lokalnoj samoupravi, i ponovo naglasio važnost inkluzivnih javnih konsultacija u pripremama za pristupanje EU i sprovođenju odgovarajućih reformi", poručeno je nakon sastanka.

Pohvaljena je stalna predanost Crne Gore regionalnoj saradnji i njena konstruktivna uloga u održavanju regionalne stabilnosti i unapređenju dobrosusjedskih odnosa.

Savjet je pozdravio  aktivno učešće Crne Gore u brojnim regionalnim inicijativama, dobre bilateralne odnose s ostalim zemljama proširenja i državama članicama EU, kao i stalne napore koje Crna Gora ulaže kako bi se pronašla prihvatljiva rješenja za otvorena pitanja sa susjedima.
  
Takođe je snažno pohvaljena Crna Gora za dosljednu saradnju s EU po pitanju vanjske politike, naročito njeno stalno i potpuno usklađivanje sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

Što se tiče ekonomskih kriterijuma, Savjet za stabilizaciju i pridruživanje pozdravio je to što je Crna Gora dostavila svoj četvrti Program ekonomskih reformi u januaru 2018.

"Savjet je pozvao Crnu Goru da osigura detaljno i blagovremeno sprovođenje propratnih aktivnosti vezano za smjernice politika koje su navedene u Zajedničkim zaključcima ekonomskog i finansijskog dijaloga između EU i Zapadnog Balkana i Turske usvojenim 25. maja 2018. Savjet za stabilizaciju i pridruživanje ohrabruje Crnu Goru da ulaže dalje napore kako bi obezbijedila fiskalnu održivost, kontrolisala javni dug, poboljšala poslovno i investiciono okruženje, obezbijedila raznolikost ekonomije i povećala njenu produktivnost i konkurentnost. Savjet za stabilizaciju i pridruživanje ocijenio je kao pozitivno usvajanje strategije za srednjoročnu fiskalnu konsolidaciju u ljeto 2017. i ponovo je naglasio važnost rebalansiranja budžetske strukture ka potrošnji koja će biti usmjerena na poboljšanje rasta", kaže se u zajedničkom saopštenju.

SSP je pozdravio pozitivan bilans rezultata koje je Crna Gora ostvarila prilikom ispunjavanja svojih obaveza u okviru SSP-a, uključujući odredbe koje se odnose na trgovinu, od njegovog stupanja na snagu 1. maja 2010, i istovremeno je ohrabrio Crnu Goru da intenzivira napore na postizanju potpune usklađenosti s odredbama o državnoj pomoći.

Nezavisno tijelo za državnu pomoć treba što prije da počne s radom - istaknuto je nakon sastanka.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.