Slovenački pjesnik dobio spomenik u Podgorici,
Foto:Anadolija

Poklon počasnog konzula Crne Gore u Sloveniji

Slovenački pjesnik dobio spomenik u Podgorici, "Njegos i Prešern stvorili duhovnu bazu naših nacija"

U Moskovskoj ulici u Podgorici večeras je svečano otkriven spomenik slovenačkom pjesniku Francu Prešernu.

Spomenik su otkrili gradonačelnici Podgorice i Ljubljane, Slavoljub Stijepović i Zoran Janković, donator i počasni konzul Crne Gore u Sloveniji Vojislav Kovač kao i ministri kulture Crne Gore i Slovenije Aleksandar Bogdanović i Anton Peršak. 

Uz brojne kulturne i javne ličnosti Crne Gore i Slovenije, otvaranju je prisustvovao i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i specijalni gost počasnog konzula Kovača – Aleksander Čeferin, predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA). 

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović ocijenio je da Prešernov park postaje novo mjesto za sastajanje i druženje u Podgorici. Stijepović je poručio da on simbolizuje prijateljstvo Crne Gore i Slovenije, kao i Podgorice i Ljubljane. 

2018062523114065435078634WebFoto:Anadolija

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković kazao je da je jedina slika, koju drži u kabinetu poslije 12 godina rada, ona sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem sa otvaranja spomenika Njegošu u Ljubljani. 

"Današnje otvaranje je dokaz da se prijateljstvo nastavlja", poručio je Janković, prenosi Anadolija.

Ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović ocijenio je da Prešern pjesnički gorostas, koji je pokazao otvorenost za iskustvo svjetskog romantizma. 

"On narodnom govoru nije prilazio nostalgično, već sa izgrađenom poetskom sviješću. Zato se njegova poezija pokazala tako velikom. Znao je da se uzdizanjem narodnog govora može stvoriti uporište za procese koji vode potpunom nacionalnom oslobođenju", poručio je Bogdanović. 

2018062523114065435078639Web

Foto:Anadolija

Slovenački ministar kulture Anton Peršak istakao je da je danas za sve značajan dan jer svjedoči o prijateljstvu dvaju gradova i dvaju naroda. 

"Njegos i Prešern imaju puno toga zajedničkog. Iako su bili po pozicijama različiti, obojica su bili romantičari i stvorili su duhovnu bazu naših nacija", poručio je Peršak. 

Spomenik slovenačkom pjesniku Prešernu i Prešernov park poklon je Vojislava Kovača, počasnog konzula Crne Gore u Sloveniji, gradu Podgorici i njenim građanima, na Dan državnosti Slovenije. 

Postavljanju spomenika Prešernu prethodilo postavljanje spomenika Petru II Petroviću Njegošu 2014. u Njegoševoj ulici u centru Ljubljane, a povodom jubileja 200 godina od njegovog rođenja. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.