Crna Gora otvorila poglavlje 17 u pregovorima s EU
Foto:gov.me

Ekonomska i monetarna unija

Crna Gora otvorila poglavlje 17 u pregovorima s EU

Crna Gora je danas, na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu, otvorila pregovaračko poglavlje 17 – Ekonomska i monetarna unija. Od početka pregovora sa EU, Crna Gora je otvorila 31 od ukupno 33 poglavlja, dok je privremeno zatvorila tri poglavlja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, na sastanku je zajednički ocijenjeno da je otvaranje ovog poglavlja, kao i dalji rad u ovoj oblasti od izuzetne važnosti za prilagođavanje principima otvorene tržišne ekonomije koja počiva na slobodnoj konkurenciji, politici jedinstvene valute i postizanju i održavanju cjenovne stabilnosti. 

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han je ocijenio da je otvaranje pregovora u poglavlju 17 predstavlja još jedan važan korak naprijed na evropskom putu, izrazivši očekivanje da će Crna Gora nastaviti da uspješno ispunjava obaveze sa evropske agende. 

"On je kazao je da je Crna Gora najviše napredovala u pregovorima s EU, i da prioritet i u narednom periodu treba da bude oblast vladavine prava", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova. 

Han je ponovio da će Evropska komisija nastaviti da podržava integraciju Crne Gore u EU, uključujući ekspertsku i finansijsku pomoć.

Šef crnogorske delegacije, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović je, u obraćanju predstavnicima država članica i Evropske komisije, istakao da, zahvaljujući posvećenom radu svih crnogorskih institucija, Crna Gora danas ima 31 otvoreno poglavlje, od kojih su tri privremeno zatvorena. 

On je kazao da očekuje da će do kraja godine biti otvorena i preostala dva poglavlja, 8 - Konkurencija i 27- Životna sredina. 

Govoreći o značaju poglavlja 17, Darmanović je istakao da je Crna Gora u ovoj oblasti, a u okviru ispunjavanja obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, već postigla značajne rezultate. 

"Ovo poglavlje je od posebnog značaja za otvorenu, uspješnu i eurizovanu ekonomiju Crne Gore. U tom smislu, već smo preduzeli brojne aktivnosti koje otvaraju put daljem ekonomskom i finansijskom rastu, a naredne mjesece ćemo iskoristiti za dodatno produbljivanje i ubrzanje kako ekonomskih tako i političkih reformi“, kazao je Darmanović. 

Pregovarač za 17. poglavlje, viceguverner Centralne banke Crne Gore Nikola Fabris je poručio da će, uz već ostvareni napredak u ovoj oblasti, Crna Gora po otvaranju poglavlja 17 nastaviti sa usklađivanjem svog pravnog okvira sa evropskim zakonodavstvom, sa ciljem unaprjeđenja transparentnosti i održivosti javnih finansija, smanjenja transakcionih troškova, olakšanja međunarodne trgovine, povećanja mobilnosti kao i potpune integracije Centralne banke Crne Gore u Evropski sistem centralnih banaka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.