Grčka: U školama zabranjeni mobilni telefoni
ilustracija

Grčka: U školama zabranjeni mobilni telefoni

Ministarstvo prosvjete Grčke je danas poslalo cirkularno pismo svim školama kojim ih obavještava da đaci u škole ne smeju da donose mobilne telefone, ali i da ih više neće pratiti kamere za nadzor.Nije dopušteno da đaci donose u škole bilo koji elektronski uređaj ili uređaj za igre sa sistemom za obradu slike i zvuka.

Elektronsku opremu koju im obezbjeđuje škola koju pohađaju, đaci od sada mogu da koriste samo tokom nastave i samo pod nadzorom nastavnika.

Nastavnici mogu da za nastavu koriste i svoje elektronske uređaje, ali pod uslovom da poštuju odredbe o zaštiti ličnih podataka učenika i nastavnika.

Ministarstvo je ukazalo da se na školskim veb-stranicama više ne smiju postavljati fotografije i video-snimci učenika, na kojima se oni mogu prepoznati.

Ukoliko omogućavaju identifikaciju prikazanih lica, fotografije i video-snimci su lični podaci, utvrđeno je grčkim zakonom još 1997. godine.

Po tom zakonu, obrada i objavljivanje, kao i čuvanje u digitalnom obliku fotografija, videa iz školskog života, predstavljaju lične podatke koji se mogu koristiti samo ako je saglasnost dala osoba čiji su ti podaci, ili roditelji i staratelji đaka.

Ministarstvo prosvjete Grčke je istim cirkularnim pismom dopustilo korišćenje bezbjednosnih kamera u školama, ali samo u vrijeme kada škole ne rade, radi sprječavanja krađe.

Vrijeme u koje kamere rade, "mora biti jasno istaknuto na oglasnim tablama u školama", tako da bi "svi đaci i obrazovno osoblje znali da ih niko ne prati dok su u školi", piše u uputstvu.

To je, piše atinski list "Katimerini", Ministarstvo odlučilo na zahtjev Uprave za održavanje i izgradnju školskih zgrada, kako bi se spriječilo njihovo oštećivanje.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.