Bar: Akcija gašenja požara u blizini rafinerija, na brodu, pad helikoptera...
Foto: Jedro.me

Interresorna Vježba "Jadran 2018" održana u Baru

Bar: Akcija gašenja požara u blizini rafinerija, na brodu, pad helikoptera...

Interresorna Vježba "Jadran 2018" u zajedničkoj organizaciji Uprave pomorske sigurnosti, koja je u sastavu Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Mornarice Vojske Crne Gore, Ministarstva unutrašnjih poslova kao i ostalih vladinih agencija i službi, danas je uspješno realizovana u akvatoriju luke Bar.

Vježba “Jadran 2018” je vježba nacionalnog karaktera koja je pokazala način reagovanja državnih i ostalih institucija Crne Gore prilikom tehničko-tehnoloških akcidenata sa ciljem sprečavanja zagađenja mora, traganja i spašavanja na moru i borbe protiv požara, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Cilj ove interresorne vježbe bio je testiranje nacionalnih planova i procedura prilikom tehničko-tehnoloških akcidenata, uvježbavanje ljudstva, provjera funkcionalnosti opreme i sredstava, sigurnosti i bezbjednosti plovidbe, zaštite mora od zagađenja sa plovnih objekata i sa kopna, kao i borba protiv požara.

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković kazao je da je vježba pokazala koliko je važno objediniti kapacitete institucija s kojim Crna Gora raspolaže u svim segmentima te da ni jedna institucija koja je organizovala današnji događaj nije mogla samostalno da djeluje.

"Imali smo više scenarija tokom vježbe, požar u blizini rafinerija, požar na brodu, pad helikoptera, akciju gašenja požara na brodu u moru, ekcesnu situaciju izlivanja nafte. Ova vježba je za primjer kako zajednički treba da djelujemo i da je saradnja i mogućnost da prevaziđemo ekcesne situacije odlična. Nadamo se da se ovakva situacija neće desiti u stvarnosti, a mi moramo da budemo spremni, jer sve situacije koje smo danas vidjeli moguće je da se dese na ovom prostoru. Luka Bar je jedan ogroman potencijal kojim raspolaže država i Opština Bar i koji svim kapacitetima moramo da štitimo", kazao je Nurković.

upsveba3

Foto: Jedro.me

Direktor Uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan se zahvalio svim učesnicima vježbe i najavio da će se današnja vježba proširiti iduće godine u vježbu međunarodnog karaktera.

"Današnji dan nije slučajno izabran jer je danas Svjetski dan pomoraca. Mogu da se zahvalim našim prijateljima iz Direktorata za vanredne situacije, koji su se nesebično pridružili ovoj vježbi i ovo je prvi put da zajednički Operativni tim, Mornarica Vojske Crne Gore, Uprava pomorske sigurnosti i Uprava policije zajedno sarađuju sa Direktoratom za vanredne situacije, Mi smo u stvarnoj situaciji sa Direktoratom i Ministarstvom unutrašnjih poslova već imali zajedničkih akcija", kazao je Kočan.

upsveba6

Foto: Jedro.me

Komandant Mornarice Vojske Crne Gore Veselin Tomanović istakao je da po prvi put organizuju vježbu u kojoj učestvuje 20 organizacija, koje su stavljene pod komandu Uprave pomorske sigurnosti, koji je nosioc borbe protiv zagađenja, bezbjednosti i sigurnosti što je i zajednički posao.

"Ova vježba ima jednu drugu poruku što smo upoznali ljude i organizacije kojima se možemo obratiti, a u narednom periodu ćemo našu saradnju podići na viši nivo", naglasio je Tomanović.

Vježbu su ispratili predstavnici ambasada Italije, Njemačke i Velike Britanije te predsjednik Opštine Bar Zoran Srzentić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.