Crna Gora finansijski stabilna
Ilustracija

Centralna banka saopštila

Crna Gora finansijski stabilna

Nema indicija da bi u narednom periodu mogao eskalirati bilo koji rizik koji bi sistemski uticao i ugrozio finansijsku stabilnost Crne Gore, saopštili su iz Centralne banke (CBCG).

CBCG je nedavno usvojila okvir za vođenje makroprudencione politike koja predstavlja politiku očuvanja finansijske stabilnosti.

„Nivo sistemskih rizika, koji utiču na stabilnost finansijskog sistema, su ocijenjeni kao umjereni, uz prisustvo finansijskih izazova na individualnom nivou“, rekli su iz CBCG Pobjedi odgovarajući na pitanje da li ima bojazni da u tekućoj i narednoj godini može doći do eskalacija.

Mjere iz makroprudencione politike su usmjerene na ograničavanje sistemskog rizika ili njegovo sistemsko širenje, čime se, kako su naveli, limitira učestalost poremećaja u pružanju ključnih finansijskih usluga.

„Ovakvim usmjerenjem politike identifikuju se i rješavaju rizici zajedničke izloženosti, koncentracije rizika, veza i međuzavisnosti pojedinih događaja koji mogu biti izvor „zaraze“ i prenošenja“, objasnili su iz CBCG.

Među rizicima su iz CBCG markirani neadekvatna međunarodna konkurentnost kao glavni uzrok sistemskih ranjivosti i nivo javnog duga.

„Imajući u vidu da je crnogorski finansijski sistem „bankocentričan“, odnosno da banke dominiraju na finansijskom tržištu (tržištu novca, kapitala i osiguranja) izvori sistemskog rizika su bili naglašeni nakon krize, međutim danas je taj rizik u snažnom padu i ne očekujemo njegovo ponavljanje“, kazali su iz CBCG.

Oni su dodali da je preventivno djelovanje kontinuirano, kako bi se ovi rizici i dalje pratili.

„Savjet za finansijsku stabilnost je izdvojio fiskalne rizike i neadekvatnu međunarodnu konkurentnost crnogorske privrede kao potencijalne izvore sistemske ranjivosti. Naglašeno je da je i dalje potrebno usmjeriti pažnju nadležnih ka ovim izvorima ranjivosti kako bi se rizici držali pod kontrolom“, upozorili su iz CBCG.

Makroprudenciona politika, prema njihovim riječima, predstavlja politiku očuvanja finansijske stabilnosti.

Iz CBCG su rekli da je jedan od prelaznih ciljeva makroprudencione politike ublažavanje i sprečavanje prekomjernog kreditnog rasta, odnosno generalno prekomjernih oscilacija u kreditiranju

„Prekomjerni kreditni rast smatra se ključnim izvorom finansijskih ranjivosti, jer je u crnogorskom sistemu, bez emisione funkcije Centralne banke, naglašena zavisnost realnog sektora od kreditne aktivnosti banaka. Stoga se rizik neadekvatne podrške bankarskog sektora privredi i stanovništvu može smatrati izvorom ranjivosti i akumulacije rizika“, istakli su u CBCG.

Iz tog regulatora su, odgovarajući na pitanje da li u makroprudencijalne mjere spadaju aktivnosti po osnovu smanjenja ovih troškova, kazali da troškovi po osnovu kamata, odnosno usluga platnog prometa, kartičnog poslovanja indirektno mogu uticati na povećanje rizika, ali da njihov sistemski uticaj nije izražen.

Oni su dodali da CBCG u kontinuitetu analizira trendove operativnih troškova, naknada banaka, stanje efikasnosti tržišta.

„Unapređenjem regulatornog okvira, pored uticaja tržišne konkurencije, utiče na njihovo smanjenje“, naveli su iz CBCG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.