Srbi umiješani u najorganizovaniji međunarodni kriminal
Ilustracija

Uhapšeno 106 osoba i razbijeno 10 bandi

Srbi umiješani u najorganizovaniji međunarodni kriminal

Međunarodna saradnja srpske policije s kolegama u inostranstvu tokom ove i prošle godine pokazala je da su naši državljani u velikoj mjeri umiješani u najorganizovaniji - transkontinentalni oblik krijumčarenja narkotika.

Srpski kriminalci, koristeći svoje kontakte po svijetu, organizuju nabavku, transport i skladištenje kokaina iz Latinske Amerike u Italiju, za potrebe italijanske mafije, kažu za Politiku u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) MUP-a Srbije.

Samo u prvoj polovini ove godine, kako se navodi, SBPOK je učestvovao u 11 medunarodnih policijskih akcija u kojima je razbijeno 10 organizovanih kriminalnih grupa i uhapšeno 106 osoba.

Otkriveno je 15 laboratorija za proizvodnju sintetičke droge, zaplijenjeno 24 kilograma kokaina, 12,7 kilograma marihuane, 8.300 stabljika marihuane, kao i 1,5 kilograma heroina.

"Ove organizovane kriminalne grupe su uglavnom oformljene nezavisno od etničkih principa i motivisane su isključivo nelegalnim sticanjem profita. Riječ je o hijerarhijski ili mrežno strukturiranim klanovima koji se brzo prilagodavaju zahtjevima kriminalnog tržišta", navode u SBPOK-u.

Pored intenzivne saradnje sa zemljama regiona, SBPOK najčešće radi sa Velikom Britanijom, Austrijom, Njemačkom, Švajcarskom, Mađarskom, Francuskom, Italijom, Španijom, Belgijom, sa skandinavskim zemljama, a van Evrope sa Australijskom federalnom policijom, Kancelarijom DEA i Kancelarijom FBI.

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.