Apel iz SAD-a: Ne blokirajte Makedoniju
Majk Pompeo

Apel iz SAD-a: Ne blokirajte Makedoniju

Američki državni sekretar Majk Pompeo zatražio je od francuskog ministra vanjskih poslova Žan-Iv Le Drijana da ne blokira pristupanje Makedonije u NATO i EU.

Pompeo je apelovao na Le Drijana da podrži upućivanje poziva za članstvo Makedonije u NATO, kao i otpočinjanje pristupnih pregovora sa EU poslije potpisivanja sporazuma Atine i Skoplja o imenu Makedonije, saopštila je portparolka Stejt departmenta Heder Noert.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kocijas izjavio je juče da će se Francuska i Holandija vjerovatno usprotiviti otvaranju pregovora o pristupanju Makedonije EU i odbaciti kandidaturu Albanije na Savjetu EU za spoljne poslove u Briselu i Samitu EU u četvrtak i petak naredne nedjelje.

Kocijas je tokom konferencije za novinare na Rodosu rekao da su dvije zemlje uložile prigovore, prenio je grčki list "Katimerini".

Grčki ministar je rekao da su i Njemačka, Danska i Luksemburg u pismu izrazile sumnju da li su Makedonija i Albanija dovoljno napredovale da bi "zaslužile" otvaranje pregovora o pristupanju, ali da su kasnije povukle svoje sumnje.

Holandski parlament u četvrtak je glasao protiv eventualne kandidature Albanije, ali se slučaj Makedonije odvojeno razmatra, dok njemački poslanici podržavaju pregovore sa Makedonijom, ali pod strogim uslovima.

Francuska je u potpunosti odbacila kandidaturu Albanije, a smatra da je ulazak Makedonije u NATO za sada "adekvatna nagrada".

B92/Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.