Fejsbuk uvodi nove mjere za prepoznavanje opasnih dezinformacija
Ilustracija

Fejsbuk uvodi nove mjere za prepoznavanje opasnih dezinformacija

Borba koju Facebook vodi protiv lažnih vijesti, prevara, te spam sadržaja, vjerovatno nikada neće biti završena do kraja, ali kompanija ulaže napore kako bi smanjila uticaj dezinformacija na ovoj platformi.

Tako je 21. juna najavljen niz novih mjera, uključujući i onu u okviru koje će mašinsko učenje biti zaduženo za prepoznavanje postova koji za cilj imaju da obmanu, te dezinformišu ostale korisnike.

Ovo nije prvi put da je kompanija najavila da planira da koristi AI za prepoznavanje ovakvih sadržaja, te je jasno da su u objavama uglavnom preuveličane sposobnosti vještačke inteligencije da prepozna lažne vijesti.

Naime, mašinsko učenje nije u mogućnosti da provjerava činjenice na licu mjesta, ali može da identifikuje određene signale koji ukazuju na to da bi neki korisnik mogao da bude sklon širenju ovakvih sadržaja, a poput detektovanja informacija koje su već ranije označene kao dio lažnih vijesti.

Tako mašinsko učenje prepoznaje duplikate tekstova koji su ranije označeni kao lažni, te uklonjeni, a jedan od najboljih primjera je tekst sa jednog francuskog portala u kojem piše kako žrtvama moždanog udara može da se pomogne tako što im se pusti krv iz prsta.

Nakon primjene novog sistema identifikovani je 20 domena, te 1.400 naloga koji su dijelili tekstove sa ovom dezinformacijom.

Na kraju, ljudski faktor će još neko vrijeme biti ključan u prepoznavanju lažnih vijesti koje nose potencijalno opasne dezinformacije, ali bi i vještačka inteligencija mogla da pruži korisnu podršku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.