Oduzeto 308 kilograma meda i oko 57 litara maslinovog ulja
Foto: UBHVFP

Prvi rezultati kontrole prodaje meda na tržištu

Oduzeto 308 kilograma meda i oko 57 litara maslinovog ulja

Inspektori Uprave za bezbjednost hrane Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja su, tokom dva dana akcije kontrole prodaje meda na tržištu, zaplijenili ukupno 308 kilograma meda, kao i 56,5 litara maslinovog ulja.

U Upravi ističu da je, kako je i najavljeno, snažna i organizovana akcija kontrole prodaje meda, ali i drugih proizvoda koji se prodaju u privremenim objektima, u cilju, prvenstveno, zaštite zdravlja potrošača, započeta na lokacijama koje se nalaze duž saobraćajnica i na drugim mjestima atraktivnim tokom turističke sezone.

“Navedena količina oduzeta je juče i danas na desetak trenutno najfrekventnijih lokacija na kojima se na tezgama prodaju, navodno, domaći proizvodi. Za pakovanja meda i maslinovog ulja koja su oduzeta prodavci nijesu imali dokaz o porijeklu, med nije bio označen na propisani način i bio je izložen dejstvu direktne sunčeve svjetlosti. Na sumnju u porijeklo, bezbjednost i kvalitet proizvoda ukazivalo je i što je, navodno, od istog proizvođača bio med u više boja, ukusa i konzistencije”, kažu u Upravi.

Kada je u pitanju maslinovo ulje, za jedan dio nije postojao dokaz o porijeklu.

210

“Za ostale oduzete količine, prodavci su posjedovali dokaz da su ga kupili u registrovanim prodavnicama kao ulje od komine, a prodavali ga kao domaće visoko kvalitetno maslinovo ulje, nakon što su uklanjali originalne deklaracije. Time su potrošače dovodili u zabludu”,  navode u u Upravi.

Kako dodaju, u cilju identifikovanja sadržaja meda i ulja koje je isključeno iz prometa tokom prva dva dana akcije kontrole, a radi utvrđivanja stepena opasnosti po bezbjednost potrošača, Uprava za bezbjednost hrane će uzorke dostaviti referentnim laboratorijama na analizu.

“O rezultatima ispitivanja i daljim aktivnostima, javnost će biti blagovremeno obavještavana. U slučaju da se utvrdi opasnost ugrožavanja zdravlja potrošača zbog plasiranja nebezbjednih proizvoda biće preduzete i stroge mjere i pokrenute krivične prijave protiv prodavaca”, naglašavaju.

Kontrola prodaje meda, ali i drugih proizvoda, na lokacijama na kojima se nude domaći proizvodi, se nastavlja.

“Osim zaštite zdravlja potrošača, cilj je da zaštitimo brend kvalitetnog i prepoznatjivog crnogorskog meda, kao i drugih proizvoda. Kontrolom tržišta i nizom drugih aktivnosti stvaramo uslove da se unaprijedi ponuda domaćih autohtonih proizvoda tradicionalnim kanalima prodaje, što je posebno značajno sa aspekta dodate vrijednosti koje domaći proizvodi daju turističkoj ponudi”, kažu u Upravi.

Podsjećaju da je u cilju obogaćivanja ponude domaćih proizvoda na lokalnom, posebno turističkom tržištu, Ministarstvo tokom prošle i početkom ove godine organizovalo zimske škole za proizvođače u više opština, kako bi im pružili stručnu pomoć i pomogli da ispune standarde vezane za proizvodnju i propise neophodne za stavljanje na tržište.

“Kao rezultat, u periodu manje od godinu dana, u Registar proizvođača hrane je upisano 1.185 proizvođača meda, 1.439 proizvođača sira, oko stotinu prerađivača voća, povrća i proizvoda od voća i povrća. Naš cilj je da, upravo, proizvodi sa registrovanih gazdinstava, budu valorizovani kroz ponudu, ne samo na lokalnim tržištima, već i u marketima i hotelsko – ugostiteljskim objektima”, ističu u Upravi.

S obzirom na to da su med i maslinovo ulje proizvodi koji su najčešće predmet zloupotreba sa aspekta bezbjednosti, kvaliteta, i porijekla, apeluju na potrošače da vode računa o tome gdje i kod koga kupuju te proizvode.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.