Održana junska parada ponosa u Beogradu
Foto: Beta

Održana junska parada ponosa u Beogradu

U Beogradu je danas održana "Parada ponosa Srbija 2018". Učesnici su prošetali beogradskim ulicama i zatražili donošenje zakona o istopolnim partnertstvima, veću vidljivost transrodnih osoba i bolju prevenciju i liječenje od virusa HIV.

Skup je obezbjeđivala policija obučena u opremu za suzbijanje demonstracija, ali u manjem broju, dok su učesnici skupa prošetali noseći zastave Srbije, zastave duginih boja i zastave posvećene trans rodnim osobama, uz transparente "To što vidiš nije to što piše", "Nije ružna nijedna grupa samo ponašanje", "Nulta tolerancija za nasilje" i "Prevencija zločina iz mržnje", preonsi Beta.

Predstavnik gej lezbejskog Infocentra Predrag Azdejković rekao je da ovaj paradu smatra protestom a ne uličnom žurkom jer nema previše stvari za proslavljanje.

"Od 2010. nemamo ni jedan zakon o LGBT populaciji a izmjene zakona o matičnim knjigama transrodnim osoba donijele su ono što su one već imale", rekao je Azdejković i dodao da su transrodne osobe i dalje pravno nevidljive, a da su pravo o unosu promjene pola u matične knjige poslije hiruške intervencije takve osobe imale i ranije.

Jedna od organizatora parade Helena Vuković rekla je da je ovogodišnji slogan "Matičarka, normalno" izabran zbog toga što čovjek posla sa matičnim službama ima cio život, od rođenja, preko vjenčanja i promjene pola do smrti.

Ona je dodala da je srećna jer zbog parade nije blokiran grad, saobraćaj se odvija normalno: "To je ono što želimo, da nijesu potrebne velike policijske snage za Prajd".

Na pitanje da li će se srpska premijerka Ana Brnabić, koja je prva lezbejka na toj funkciji, pridružiti paradi, Vuković je rekla da to ne zna i da oni nikoga nijesu zvali, jer "na prajd se ne zove, na prajd se dolazi".

U Studentskom parku došlo je do manjeg incidenta kada je jedna žena upala među učesnike parade i poručila im da "nisu normalni".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.