Arhus Centar: U naletu modernih varvara stradale lipe, simbol Pljevalja
Foto:PV Informer

Arhus Centar: U naletu modernih varvara stradale lipe, simbol Pljevalja

Jutros rano, radnici preduzeca "Ving" iz Pljevalja su posjekli i uklonili drvored lipa koji je decanijama unazad krasio centar Pljevalja. U naletu ovih modernih varvara samo za par sati testerama i masinama unisteno je ono sto su građani dodinama čuvali i gajili i sto je bilo zaštitni znak grada, saopštio je Regionalni Arhus Centar

Iz te organizacije navode da su asistenciju ovom "poduhvatu" dali pripadnici policije a da su zbunjeni građani u čudu gledali kako se "kasape" lipe i odvoze kamionima. 

"Saglasnost za ovaj čin dali su članovi komisije koju je za ovu namjenu formirala Opština Pljevlja, a neki od tih članova koji su odobrili ovu nerazumnu i bahatu sječu, su zakleti ekolozi i zaštitari prirode. Sad na vidjelo izazi njihova dvoličnost, podlost i licemjernost.Niko od nadležnih institucija nije reagovao. Pogotovo ne komunalna policija, inspekcije kao ni policija, koja je prećutno odobrila da se bez odobrenja saobraćaj potpuno obustavi u dijelu ulice u kojoj je vršena sječa", naveli su iz pljevaljskog Arhus centra.

Tvrde da nije poštovana zakonska procedura koja bi morala da prati ovakve zahvate.

"Treba naglasiti da za ovu sječu i uništavanje drvoreda sa obje strane glavne ulice ne postoji elaborat procjene uticaja na životnu sredinu, niti je isti rađen  i sve navodi na potpuno bezakonje i spregu samovoljnih donosioca odluka na štetu grada i građana. Šta misle građani o pustošenju i uklanjanju lipa niko ih nije ni pitao. Ali se većna građana u čudu pita da li ce poslije ovih terminatora išta ostati, za one iza nijih?", naveli su iz ove organizacije.

Podsjetimo iz pljevaljske lokalne uprave je najavljeno da će se u ulici Kralja Petra ove godine izvoditi se obimni radovi, podzemne instalacije vodovoda, atmosferske kanalizacije i instalacije grijanja. Kao i radovi na  sanaciji kompletne ulice, bez trotoara na jednom nivou sa granitnim pločama u boji.

- Ugovor je zaključen sa preduzećem „Ving“ u iznosu od 620.000 eura. Imali smo problema da preuzmemo projektni dokumentaciju za radove u centralnoj gradskoj zoni, a zapravo ta projektna dokumentacija se odnosila na kompletnu centralnu  gradsku zonu. Kako nismo taj projekat dobijali 4 godine, nismo mogli čekati vječno. Aktuelni ugovor sa preduzećem „Ving“ podrazumjeva ugradnju od ukupnih 6,5 hiljada kvadrata  ulica, 4.000 kvadrata u granitu. Oko 3.500 kvadrata granit je u sivoj boji, a 500 kvadrata u bordoj boji. Izuzev granita biće ugrađeno oko 2.500 kvadrata behaton ploča"kazao je Mirko Đačić predsjednik Opštine Pljevlja, prenio je PV Informer.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.