Pozorište za najmlađe: Kotorski festival savršeno mjesto za mališane (FOTO)
Foto: Kotorski festival pozorišta za djecu

Pripremljeno 18 predstava

Pozorište za najmlađe: Kotorski festival savršeno mjesto za mališane (FOTO)

Na pres konferenciji povodom 26. Kotorskog festivala pozorišta za djecu govorili su: Jelena Vukasović, sekretarka za kulturu Opštine Kotor; Ana Nives Radović, direktorka TO Kotor; Marija Bernard, direktorka Kulturnog centra “Nikola Đurković” i Petar Pejaković, direktor Fondacije Kotorski festival pozorišta za djecu.

Sekretarka Vukasović je izjavila da je Kotorski festival pozorišta za djecu na ponos osnivaču Opštini Kotor i da je Opština spremna da pruži vjetar u leđa ovako značajnoj manifestaciji koja se i ove godine realizuje u sklopu Međunarodnog festivala Kotor Art čije se parole poklapaju (“Stavi prst u more i bideš spojen sa cijelim svijetom” i “Put oko svijeta”), saopšteno je iz Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Opština će ove godine izdvojiti 140.000 eura za KFPD što je do sada najveći iznos koji je opredijeljen od strane Opštine za ovu manifestaciju.

Vukasovićeva je takođe navela da smatra da je KFPD jedno srce od festivala i da je u pitanju jedna od najznačajnijih manifestacija u Crnoj Gori.

Ana Nives Radović navela je da je TO Kotor osim dosadašnje podrške ove godine odlučila i finansijski da podrži Festival i postane zlatni sponzor između ostalog zbog rekordnog broja umjetnika i zemalja iz kojih dolaze.

Istakla je da će podrška iz godine u godinu samo rasti jer ovo nije obično sponzorstvo već početak jedne ozbiljne i dugoročne saradnje.

"TO Kotor prepoznaje potencijal grada Kotora da postane grad djeteta, a ovaj festival je osnova i oslonac za dobijanje takvog statusa", kazala je Radović.

Direktorka suorganizatora festivala KC “Nikola Đurković”, Marija Bernard, navela je da KC stavlja sve svoje ljudske i prostorne kapacitete u cilju što bolje i kvalitetnije realizacije svih programa festivala.

Uloženo je 100.000 eura u Ljetnju pozornicu i napokon će djeca moći da uživaju u novom i modernom gledalištu i rekonstruisanoj sceni.

DSC0237

Foto: Kotorski festival pozorišta za djecu

Bernardova je naglasila da da je izuzetno raduje što će KFPD biti zatvoren predstavom “Cvrčak i mrav” koja je koprodukcija KC “Nikola Đurković”.

Za kraj direktorka je pozvala sve roditelje da dovedu djecu u Kotor jer će od 1. do 12. jula Kotor zaista biti grad djeteta.

Direktor Fondacije Pejaković zahvalio je svima na podršci i naglasio da je lijepo vidjeti da se svi raduju festivalu i rade sa radošdu i ljubavi. Naveo je da će u sklopu pozorišnog programa djeca moći da pogledaju 18 predstava i da je u pitanju kvalitetna selekcija, posebno iz regiona.

Festival će otvoriti Pozorište “Boško Buha” sa predstavom “Pepeljuga”.

Osim pozorišnog programa gledaoci će uživati u brojnim programima po trgovima i pijacama.

"Moto ovogodišnjeg festivala je 'Put oko svijeta' i to je nešto čemu težimo i ka čemu idemo, i ponosni smo što tokom 12 festivalskih dana možete da stojite u Kotoru, a da se svijet vrti oko vas. Ove godine imamo 29 zemalja učesnica od Kine i Japana, preko Izraela i Irana, kroz cijelu Evropu, pa sve do Južne Amerike", kazao je Pejaković.

Pejaković je govorio o značaju umjetnosti za djecu i posvećenosti djeci i pomenuo staru parolu UNICEFA “Ko se okrene djeci okrene se budućnosti” i podsjetio da se moramo iznova i iznova vraćati na tu parolu kako ne bi zaboravili kolika je odgovornost odraslih. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.