Zatvor za šefa rumunske vladajuće partije zbog izborne prevare i fiktivnog zapošljavanja

Presuda

Zatvor za šefa rumunske vladajuće partije zbog izborne prevare i fiktivnog zapošljavanja

Lider rumunske vladajuće Socijal-demokratske partije Liviu Dragnea osuđen je juče na 3,5 godine zatvora u slučaju fiktivnog zapošljavanja, što je udarac njegovoj ambiciji da ostane glavni igrač na političkoj sceni zemlje.

Dragnea (55) ipak neće otići u zatvor dok presuda koju je izrekao vrhovni kasacioni sud ne prođe žalbeni postupak. Dragnea tvrdi da nije kriv za nedjela koja mu se stavljaju na teret.

Presuda dolazi u vrijeme dubokih napetosti između vladajuće većine i rumunskog pravosuđa koje vlasti optužuju da stvara "paralelnu državu" i "izmišlja slučajeve" protiv političara.

Dragnea, šef vladajuće partije i predsjednik donjeg doma parlamenta, proglašen je krivim da je "podstakao" dva radnika centra za zaštitu djece da rade za lokalni ogranak partije koju je u tom trenutku vodio.

Te aktivnosti su se dešavale između 2006. i 2012, u vrijeme kada je Dragnea bio predsjednik okružnog savjeta i kada su ga, prema riječima svjedoka, potčinjeni gledali kao "boga". Tužilaštvo tvrdi da je nanijeta šteta od 24.000 eura.

Antikorupcijsko tužilaštvo je za Dragneu tražilo 7,5 godina zatvora.

Već osuđen na dvije godine zatvora zbog izborne prevare, što ga onemogućava da bude premijer, Dragnea je u posebnom slučaju osumnjičen za pronevjeru novca iz evropskih fondova.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.