Celioli-Đukanović

Poziv Đukanoviću da posjeti Italiju

"Crna Gora ostaje promoter evropske politike i evropskih vrijednosti na Z.Balkanu"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Republike Italije Luku Celiolija.

Đukanović je poželio ambasadoru Celioliju dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješan početak diplomatske misije u našoj zemlji.

Govoreći o izuzetno pozitivnoj istoriji odnosa dvije države, Predsjednik je ocijenio da Crna Gora Italiju ne doživljava samo kao susjeda, već i kao prijatelja.

Đukanović je ukazao i na  značaj podrške Italije kako u bilateralnim odnosima, tako i na regionalnom planu u kontekstu evropske integracije Zapadnog Balkana.

"Crna Gora ostaje i dalje promoter evropske politike i evropskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu, sa uvjerenjem u evropsku budućnost regiona", kazao je Đukanović.

Ambasador Celioli iskazao je nedvosmisleni stav italijanske Vlade da podrži Crnu Goru u svim oblastima značajnim za dostizanje evropskih vrijednosti i standarda.

„Evropa nije kompletna bez Zapadnog Balkana“ - poručio je Celioli.

Kao potvrdu posebnih odnosa sa Crnom Gorom ambasador Celioli je naveo i pismo predsjednika Italije Serđa Matarele Đukanoviću odmah nakon izbora, i prenio mu njegov poziv da zvanično posjeti Italiju u najskorije vrijeme, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Sagovornici su ocijenili da su tradicionalne veze dvije države dodatno ojačane kvalitetnom saradnjom u brojnim oblastima.

"U fokusu buduće saradnje Crne Gore i Italije biće ekonomija što je dodatno moguće unaprijediti kroz implementaciju Sporazuma o strateškoj saradnji. Posebno je pozdravljena realizacija projekta podmorskog kabla s kompanijom Terna, kao i otvaranje predstavništva italijanske Confindustrie. Najavljeno je i intenziviranje saradnje u oblasti odbrane, bilateralno i u okviru NATO alijanse.

Veze dvije države biće dodatno ojačane i projektima u oblasti kulture i obrazovanja", navodi se u saopštenju iz kabineta Đukanovića.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.