Veliko otkriće: Pronađene tone zlata u centralnoj Bosni
Ilustracija

Veliko otkriće: Pronađene tone zlata u centralnoj Bosni

Australijsku berzu „zatresao“ je prethodnih sedmica porast vrijednosti akcija kompanije Adriatic Metals nakon što je iz nje objavljeno da su otkrili izdašna nova nalazišta zlata, srebra i baznih metala u centralnoj Bosni, tačnije u Varešu.

Kako su objavili australijski mediji a prenio Večernji.ba, vrijednost dionica ove kompanije udvostručila se nakon objave otkrića iz Vareša, dok The West Australian list prenosi kako će ova spektakularna vijest na mnogobrojne načine uticati na ekonomiju BiH.

Inače, kompanija Adriatic Metals posjeduje koncesiju za istraživanje i eksploataciju minerala i ruda na pojedinim lokacijama opštine Vareš, čija je vrijednost sada povećana za nekoliko puta nakon spektakularnog otkrića, prenosi Radiosarajevo.ba.

O vrijednosti ovog otkrića najbolje govori podatak o porastu dionica Adriatic Metals na ASX berzi i to samo nakon što je objavljeno da su s dubine od više desetina metara iz probnih bušotina izvađeni uzorci rude koju je ova kompanija opisala kao „koktel visokokvalitetnih minerala“. Tačnije, na lokalitetu Rupice uzorci su pokazali da jedna tona iskopane materije sadrži 4,6 grama zlata, pola kilograma srebra, 7,7 odsto olova, 10,8 odsto cinka, 46 odsto barita i 0,9 odsto bakra. To u praktičnom smislu znači da je Adriatic Metals upravo pronašla ogromno bogatstvo i to vrlo blizu površine zemlje u gotovo propalom gradiću u BiH.

„U istraživanje minerala u Bosni i Hercegovini investirano je jako malo novca nakon završetka rata u ranim ’90-im godinama i potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Ipak, sada bi mogao biti napravljen veliki preokret na ovom polju istraživanja, posebno uz poboljšane zakonske osnove u 2018. godini, zbog približavanja ove zemlje Evropskoj uniji“, istaknuto je u izvještaju australijske ASX berze.

S mogućim uspjehom slaže se i predsjednik kompanije Adriatic Metals Gerent Haris, koji tvrdi da je ovo otkriće uveliko pomoglo u ekonomskom razvoju kompanije.

„Rezultati su uzbudljivi na više različitih načina. Kao prvo, otkrili smo da mineralizirani sloj vjerovatno seže dublje nego što smo mislili, a kao drugo kvalitet rude se pokazao kao izvanredan gledajući sastav baznih i plemenitih metala“, rekao je Haris.

Ova kompanija, inače, s poslovima kopanja u Varešu započela je u maju 2018. godine, a dosadašnji rezultati pokazali su kako bi itekako isplativo bilo otvaranje novog rudnika u Varešu za jednu ili sve pronađene rude, što bi itekako uticalo i na ekonomiju BiH.

Navodno bi, upravo zbog ovog otkrića, australijska kompanija trebalo da u istraživanje uloži 10 miliona dolara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.