Demokrate: Najava Mogerini potvrđuje da vlast nema kapaciteta da Crnu Goru uvede u EU
Demokrate

Demokrate: Najava Mogerini potvrđuje da vlast nema kapaciteta da Crnu Goru uvede u EU

Najava visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Federike Mogerini, da će zaštita Ulcinjske solane ostati istaknuta tema u razgovorima EU sa Crnom Gorom, uključujući i one o Poglavlju 27 - životna sredina, te da će u ukupnim pregovorima o pristupanju predstavljati važnu prekretnicu, potvrđuje ranije izricana upozorenja Demokratske Crne Gore da aktuelna vlast nema kapaciteta da Crnu Goru niti da uvede u Evropsku uniju, niti da ispuni uslove iz Poglavlja 27, jer, ni zarad ispunjavanja uslova za ulazak u EU, oni nijesu spremni da uđu u obračun sami sa sobom, saopšteno je danas iz Demokratske Crne Gore.

"Demokrate su upozoravale da su oni 15.000.000, i slovima: petnaest miliona kvadratnih metara bogatstva kakvo ulcinjska Solana jeste, prodali za 800.000 eura, pokazujući, na ovom primjeru, nemar prema prirodnim bogatstvima naše države i njihovoj daljoj sudbini. Iskazana spremnost EK da nastavi sa pažljivim praćenjem svih događaja koji se tiču Solane i njene zaštite samo svjedoči o bezizlaznosti sa kojom se u dužem vremenskom periodu suočava ovaj ulcinjski dragulj. U koliko je lošem položaju ulcinjska Solana, kad se o njenom problemu, inače, po pravilu diplomatski uzdržane međunarodne adrese, ovog puta izjašnjavaju sa za svakog vidljivom posebnom zainteresovanošću, o kojoj svjedoče i snažne formulacije koje je upotrebila gospođa Mogerini, poput one da će Solana biti prekretnica. Smatramo da ovakvu poruku oni koji se za to imaju smatrati nadležnim moraju shvatiti kao sasvim jasno upozorenje da nam se kao društvu u procesu priključenja EU neće gledati kroz prste ni u jednoj oblasti, posebno ne u tako važnoj kao što jeste zaštita životne sredine. I to je dobro", navele su Demokrate.

Iz te partije su naveli da odgovor Mogerini na pismo NVO koje su zahtijevale dodatni pritisak na Vladu da se zaštiti Solana što je traženo i u izvještajima EK sadrži pozitivan signal koji sve ohrabruje i pruža nadu da ipak sva prirodna bogatstva kojima naša država raspolaže nisu prepuštena na milost i nemilost onih koji u višegodišnjem periodu njom loše upravljaju, dovodeći njen opstanak u opasnost.

"Takođe, smatramo da bi nedvosmislena poruka Mogerini trebalo i nadležnim državnim organima, koji od 2012. godine ne reaguju na ponašanje stečajne uprave koja mimo zakona, mimo zdravog razuma, nudi na prodaju zemljište ulcinjskih solila, da pokaže kako sva upozorenja opozicionih partija i nevladinog sektora nisu nikakav čin obijesti ili zaoštrene opozicione retorike, već iskrena briga ovih subjekata za budućnost najdragocjenijih resursa naše države, za razliku od svih onih koji vode računa isključivo o vlastitim interesima i bogaćenju, a koji su i doveli dotle da stanje našeg prirodnog blaga žalosti međunarodne adrese, a da oni koji bi o svemu tome trebalo da brinu, budu ravnodušni, ili, čak, što je još gore, da vlastitom nezainteresovanošću djeluju podsticajno na sve one koji već permanentno i kontinuirano uništavaju naše prirodno nasljeđe da u tom smjeru i nastave, a, takođe, i da se ohrabrene nekažnjavanjem starih - pojavljuju nove i nove štetočine. Ipak, da završimo u nešto optimističnijem tonu, nedvosmislena poruka gospođe Mogerini u vezi sa zaštitom Solane jeste jedan od znakova kakvi su nam uvijek potrebni kako bi nas trajno podsjećali da sistem evropskih vrijednosti u svim oblastima, između ostalog - i u veoma značajnoj oblasti zaštite životne sredine, zaista jeste onakav kakvom većinski, kao društvo težimo", kazali su iz Demokratske Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.