Jemenu stiže pomoć Emirata
Foto Ambasada UAE

Crveni polumjesec

Jemenu stiže pomoć Emirata

Crveni polumjesec Emirata, CPE, počeo je hitne operacije pomoći vazdušnim i morskim putevima u grad Hodeida u Jemenu, saopštila je ambasada UAE u Podgorici.

Pokret prati direktive vladara UAE i u skladu je sa okvirima politikom pomoći stranim zemljama i hitnim odgovorom humanitarne pomoći prema jemenskom narodu.

U saopštenju, šeik Hamdan bin Zajed, predsjedavajući CPE-a, ponovio je privrženost svojim humanitarnim odgovornostima prema braći u Jemenu, po direktivama vladara UAE.

On je rekao da UAE neće žaliti nikakav napor kako bi obezbijedili potrebne resurse i pomoć za smanjenje teškoća sa kojima se suočavaju Jemenci, dodajući da je dogovorena humanitarna pomoć trenutno na putu da pomogne onima kojima je potrebno.

Seik Hamdan je naglasio da će direktive UAE vladara za uspostavljanjem jednog mosta hitne pomoći Hodeidi obezbijediti potrebnu humanitarnu i pomoć u hrani za oslobođene krajeve.

Hitna pomoć CPE-a se sastoji od šest UAE brodova koji nose 13.500 tona hrane, kao i hitne pomoći vazduhom koja uključuje tri leta, koji nose 10.436 paketa hrane.

Prvi brod pomoći će transportovati 500 tona pirinča i brašna, dok će drugi brod isporučiti 1000 tona različitih prehrambenih artikala. Ostala četiri broda će obezbijediti po po 3.000 tona hrane svaki.

CPE brod koji nosi 10.000 tona pšenice se očekuje da stigne 22. juna 2018, obezbijedjujući neophodnu pomoć u hrani za 888.000 pojedinaca tokom dvije nedjelje, uključujuci 480.000 djece i 160.000 žena.

Pomoć UAE Jemenu između aprila 2015. i maja 2018. iznosila je 3,77 milijardi dolara. Emirati su, kako se navodi u saopštenju Ambasade, takođe uložili 500 miliona dolara da podrže UN humanitarni plan za Jemen u 2018, od kojih je do sada isplaćeno 465 milona dolara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.