Tači o Sjeveru: Nemamo šta da uzmemo, on je kosovski
Hašim Tači

Tači o Sjeveru: Nemamo šta da uzmemo, on je kosovski

Određivanje granice između Kosova i Srbije biće na stolu tokom dijaloga u Briselu, ali ne i pitanje sjevernog dijela Kosova, izjavio je danas predsjednik Kosova Hašim Tači govoreći o početku finalne faze dijaloga Kosova i Srbije.

Tači je na konferenciji za novinare kazao da sastankom predsjednika Kosova i Srbije, koji je za nedelju, 24. juna u Briselu, sazvala visoka predstavnica EU Federika Mogerini, počinje finalna faza dijaloga koja treba da se završi istorijskim sporazumom Kosova i Srbije. 

“Naravno da je naš cilj u ovoj konačnoj fazi dijaloga postizanje pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije koji će omogućiti potpunu normalizaciju odnosa između naše dvije države i dva naroda”, kazao je Tači, prenosi Anadolija.

Dodao je da će pregovori biti teški, ali da Kosovo nema čega da se plaši. 

"Postizanje sveopšteg sporazuma sa Srbijom neophodno je za težnju naše zemlje da se učlani u Ujedinjene nacije, da se ubrza proces integracija Kosova u Evropsku uniju i NATO i da se obezbijedi zasluženo mjesto Kosovu na međunarodnoj sceni", kazao je Tači. 

On je naglasio da će Kosovo uvijek imati snažnu podršku SAD-a, koje su zaintresovane za postizanje sporazuma, isto kao i zemlje članice EU. 

Kosovski predsjednik je naveo da će pitanje granice duge oko 400 kilometara biti na stolu u Briselu i da će se tamo voditi bitka, a ne van stola. On je kazao da Kosovo i Srbija nikada nisu imali granice, ali da postoje Ustav Kosova, Kumanovski sporazum iz 1999. i Ustav Jugoslavije iz 1974. godine. 

Tači je istakao da treba vjerovati da će se taj proces dobro završiti, jer će za stolom biti i međunarodni faktor i neće biti dozvoljeno ugrožavanje niti jednog milimetra kosovske teritorije. 

“Što se tiče sna o sjeveru, da ga uzmemo, nemamo ša da uzmemo, jer je on kosovski. Ja mislim da je to više mit Beograda sada za sjever, a ranije za cijelo Kosovo”, kazao je on. 

Tači je rekao da kao predsjednik Kosova ima ustavnu obavezu da predstavlja državu Kosovo na međunarodnoj sceni i da predvodi dijalog do njegovog okončanja. Upitan da prokomentariše činjenicu da nema podršku opozicije da predvodi dijalog sa Srbijom, on je poručio da je postizanje sporazuma sa Srbijom nacionalni i državni interes Kosova koji prevazilazi privremene političke mandate i da se niko ne može ponašati nacionalistički i populistički.

U tom kontekstu ponovio je svoj poziv da se formira što šira pregovaračka ekipa Kosova koju će činiti najviši čelnici institucija, predstavnici političkih partija, civilnog društva i medija, kako bi cio proces bio mnogo transparentniji i kredibilniji. 

Zaključio je da sada niko ne može reći kakav će biti epilog završne faze dijaloga, kao i da Kosovo “ni u kom slučaju ne može da odbije pregovore”. Međutim, napomenuo je da će eventualni konačni sporazum sa Srbijom morati proći i kroz Skupštinu Kosova. 

Anadolija 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.