Sredstva davati samo za uzgoj čistokrvnog bosanskog brdskog konja
Foto:Anadolija

Udruženje apeluje

Sredstva davati samo za uzgoj čistokrvnog bosanskog brdskog konja

Anton Dolinšek, predsjednik Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja, uputio je otvoreno pismo ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudinu Dediću u vezi programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2018. godinu i drugih akata o poticajima za uzgoj zaštićenih pasmina među kojima je i bosanski brdski konj.

Dolinšek u otvornom pismu podsjeća kako Udruženje koje je priznato kao uzgojna organizacija na nivou Evropske unije (EU) radi već osam godina i prvenstveni mu je cilj ”spasiti od nestanka ovu vrijednu kritično ugroženu pasminu”, prenosi Anadolija.

Ističući kako je i sam osnivač i vlasnik  ergele za uzgoj bosanskog brdskog konja ”Planido“ koja se nalazi u mjestu Rtiče (u blizini Zagorja ob Savi) u Sloveniji, Dolinšek dodaje kako udruženje povećanjem broja uzgajivača, a samim tim i povećanjem broja konja pasmine nastoji spasiti od nestanka brdskog konja.

”Za sada imamo izvanredne rezultate (reaktivirali smo uzgoj u Njemačkoj, pronašli nove uzgajivače u Švajcarskoj i Holandiji, reaktivirali uzgoj u Srbiji, a povećali smo i broj uzgajivača u Sloveniji, BiH i Hrvatskoj). Mi uzgoj obavljamo isključivo u čistoj krvi. Vodimo matične knjige i svakom ždrebetu se uzima dlaka ili krv radi provjere roditelja… Za sada smo uspjeli spasiti pasminu od nestanka”, navedeno je u pismu.

Istakao je kako su internet stranici Ministarstva pročitali program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2018. godinu  „Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima – Poticaji za poljoprivredu“ i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu i uslovima ostvarenja novčane podrške po modelu podsticaja proizvodnji.

2018062023100055634838819Web

Foto:Anadolija

I u jednom i u drugom aktu, između ostalog, govori se o podsticajima za uzgoj zaštićenih pasmina među kojima je i bosanski brdski konj. Međutim, u daljem tekstu stoji da klijent ima pravo na naknadu  ako  posjeduje životinju uzgojenu u čistoj krvi ili u tipu neke od izvornih zaštićenih pasmina životinja.

”Pripadnost pasmini se dokazuje DNK analizom, matičnim listom, a mi u Udruženju radimo i mitohondrijsku DNK analizu. Pripadnost pasmini ne poznaje izraz ‘u tipu’ ili je čisti uzgoj ili nije. Ako nije onda je križanac. Izgleda da je izraz ‘u tipu’ izmislio neki vaš činovnik ili pročitao u literaturi staroj 50 godina.  Vi u vašim aktima izjednačavate uzgoj u čistoj krvi koji je sa stanovišta očuvanja pasmine jedini validan, sa uzgojem životinja (križancima) za koje ne postoje ama baš nikakvi dokumenti o njihovom porijeklu. Koga vi ustvari pomažete? Hoće li se sada pojaviti neko ko je nakupovao desetine konja ( svakakih križanaca) po Romaniji ili Podveležju i tražiti da mu isplatite naknadu?”, upitao je Dolinšek.

Oštro je kritikovao rad ministarstva ističući kako rade suprotno od onoga što je potrebno da bi se sačuvala pasmina brdskog konja.

”Predlažem da učinite sve da bi se navedeni akti promijenili u smislu da se novčana podrška daje samo za grla uzgojena u čistoj krvi jer samo to ima smisla kod bosanskog brdskog konja. Sredstva koja ste predvidjeli kao podsticaj su minimalna i ni u kojem slučaju neće uticati na povećanje uzgoja, ali je destimulativno za prave uzgajivače njih izjednačiti sa ostalim, to je na koncu nemoralno”, poručio je Dolinšek.

Istakao je kako se odlučio poslati otvoreno pismo kako bi osigurao da će ono doći do ministra te dodao kako piše krajnje dobronamjerno i u cilju zaštite bosanskog brdskog konja i njegovog položaja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.