Ne ignorišite ove simptome, mogu biti pokazatelj ozbiljnih bolesti
Foto: Ilustracija

Spriječite komplikacije

Ne ignorišite ove simptome, mogu biti pokazatelj ozbiljnih bolesti

Kada nešto nije u redu s vašim zdravljem, tijelo to uglavnom pokazuje na različite načine. Eksperti su izdvojili osam znakova koje ne bi trebalo ignorisati nego im posvetiti pažnju i spriječiti komplikacije.

Ako vaše obrve postaju rjeđe, obavezno idite kod ljekara, jer to može ukazivati na problem sa štitnom žlijezdom te se mora tretirati na vrijeme. S druge strane, može biti da je riječ o starosti, kada se javlja i gubitak kose. U svakom slučaju se savjetuje odlazak kod ljekara.

Svrab može biti znak dijabetesa, ali prije bilo kakvih zaključaka je potrebno provjeriti mjesto ili mjesta na koži na kojima se javlja svrab. To može biti rezultat ujeda insekta ili neka alergijska reakcija. Ako se problem nastavi i postane nesnosan, posjetite ljekara.

Iznenadan gubitak tjelesne težine se ne smije ignorisati. Eksperti tvrde da prevelike promjene težine mogu biti uzrok mnogih bolesti, a ljekar će saznati o čemu se zapravo radi.

Roza stopala i naborana koža takođe mogu biti znak bolesti, odnosno metaboličkog problema koji bi mogao biti dijabetes. Konsultacija ljekara i provjera šećera u krvi su obavezni.

Otekli prsti mogu biti znak psorijatičnog artritisa, a ako primijetite otijecanje stopala, svrab ili iritaciju, posjetite ljekara.

Iznenadan gubitak apetita može ukazivati na poremećaj metabolizma. Ako to prati kisjeli refluks, onda možda imate gastroezofagealni refluks.

Velike promjene raspoloženja, osjetljivost, ljutnja ili pretjerana radost mogu biti znak mentalnog problema. Ako vaše raspoloženje brzo varira između srećnog i tužnog bez razloga, to može biti pokazatelj depresije. Konsultujte profesionalca kako bi se ustanovio pravi uzrok.

Kleptomanija je poremećaj kontrole nagona, odnosno nesposobnost suzdržavanja od nekog nagona ili poriva opasnog za osobu ili druge. Osjeća se potreba za krađom bez ikakve potrebe. To može biti pokazatelj demencije te se trebate konsultovati s lijekarom jer može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih i duševnih problema.

Izvor: Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.