UN i EU osudili povlačenje SAD-a UNHCR-a
Foto: EPA

Razočaravani odlukom

UN i EU osudili povlačenje SAD-a UNHCR-a

SAD je sinoć saopšio odluku o povlačenju iz Savjeta za ljudska prava UN-a (UNHRC), kojeg optužuje za nemilosrdnu kampanju protiv Izraela.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izrazio je žaljenje zbog povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz UNHRC.

“Generalni sekretar bi više volio da je SAD ostao u UNHRC-u. Ta organizacija ima veoma važnu ulogu u promociji i zaštiti ljudskih prava u svijetu“, saopštio je portparol UN-a Stefan Dutarik u pisanoj reakciji na američku odluku, prenosi Anadolija.

Američka ambasadorka u UN-u Niki Hejli i američki državni sekretar Majk Pompeo saopšili su odluku o povlačenju SAD-a iz UNHRC-a, kojeg SAD optužuje za nemilosrdnu kampanju protiv Izraela, strateškog američkog saveznika.

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad Al Husein kazao je da je to razočaravajuća odluka SAD-a.

“SAD bi trebalo da predvodi borbu za ljudska prava, a ne da se povlači iz nje“, poručio je Al Husein.

Američko povlačenje osudila je i Evropska unija, tačnije njen Servis za vanjske poslove (EEAS) koji je u saopštenju naveo da je SAD uvijek bio na prvom frontu zaštite ljudskih prava i jak saveznik Evropske unije.

“Ova odluka ugrožava američku ulogu šampiona u borbi za demokratiju na svjetskoj sceni“, poručili su iz EEAS-a.

Palestinski pokret otpora Hamas takođe je reagovao na američko povlačenje iz UNHRC-a i poručio da je i to dokaz sve veće međunarodne izolacije SAD-a.

“SAD više nijesu u stanju da opravdaju svoju kriminalnu praksu i podršku izraelskom terorizmu nad palestinskim narodom“, poručio je portparol Hamasa Sami Abu Zuhri.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.