Pažljivo sa Ibuprofenom: Izaziva neke neželjene efekte
Foto: Ilustracija

Učestalo korišćenje anelgetika

Pažljivo sa Ibuprofenom: Izaziva neke neželjene efekte

Otprilike svaka deseta žena koja je ibuprofenom duže vrijeme nastojala liječiti hroničnu bol, danas ima probleme sa sluhom.

Koliko god bilo logično pretpostaviti da su analgetici za koje nije potreban ljekarski recept sigurni, jer su prošli određena klinička ispitivanja, ponekad se događa da stvari ispadnu i drugačije, piše Express.hr

"American Journal of Epidemiology" objavio je istraživanje dotkora Garija Curhana iz Brigam bolnice u Bostonu prema kojem neki od svjetski najpopularnijih lijekova protiv bolova mogu kod žena izazvati slabljenje sluha. 

Da li to može da se odnosi i na muškarce, ostaje otvoreno, jer je Curhan na raspolaganju imao podatke o 55.000 žena i njihovim iskustvima s učestalim korišćenjem aspirina, nesteroidnih protivupalnih lijekova, gdje se ističe ibuprofen i acetaminofen. Ispalo je da je, od onih žena koje su duže od šest godina učestalo koristile ibuprofen ili acetaminofen, između devet i deset odsto njih je iskusiilo gubitak sluha. One koje su koristile aspirin, nijesu imale takvih problema. 

Autori studije pritom ističu da se posljedice koje se navode, ne odnose na povremeno korišćenje tih analgetika, nego na učestalo, u pravilu u slučajevima kad su žene njima nastojale da se oslobode hronične boli. Nije to i jedina neželjena nuspojava. 

Studije pokazuju da se pri takvom korišćenju tih lijekova povećava rizik od srčanog udara, visokog pritiska i problema s bubrezima. Sada je na red došao i sluh. Najnovija studija ne ulazi u uzroke gubitka sluha, ali se iz ranijih posmatranja rezultata da naslutiti da bi problem mogao biti ili u direktnom uticaju na slušne ćelije ili na posljedicu poremećenog krvnog pritiska i nivoa kiseonika u najosetljivijim djelovima slušnog aparata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.