Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola atak nad djecom
Foto: AA

Održana Javna rasprava o nacrtu zakona u PG

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola atak nad djecom

Crna Gora je pripremila nacrt zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, o čemu se vode javne rasprave širom Crne Gore. U Podgorici je danas na okruglom stolu o ovom nacrtu zakona najviše bilo riječi o potrebama LGBT zajednice u Crnoj Gori za ovim zakonom.

U nacrtu zakona neki djelovi su identični odredbama iz Porodičnog zakona. Tako se navodi da partneri mogu da svaki zadrži svoje prezime, kao zajedničko prezime uzmu prezime jednog od njih, kao zajedničko prezime uzmu oba njihova prezimena, samo jedan od njih svom prezimenu doda i prezime drugog partner. Kako zakon poslije datih saglasnih izjava, “matičar proglašava da je partnerstvo zaključeno”. 

“Zaključeno partnerstvo matičar upisuje u matični registar životnog partnerstva u kojem se potpisuju partneri, svjedoci i matičar. Odmah po zaključenju partnerstva, registrovanim partnerima se izdaje izvod iz matičnog registra partnerstva”, navodi se u nacrtu zakona. 

Matični registar partnerstva, kao i u slučaju sklopljenih brakova, vodiće nadležni organ lokalne uprave. U dijelu zakona, koji se odnosi na prestanak partnerstva uslovi su gotovo identični onim u Porodičnom zakonu. Partnerstvo prestaje smrću partnera, proglašenjem nestalog partnera umrlim, poništenjem i raskidom, dok je Porodičnom zakonu umjesto raskida naveden razvod. 

“Partner može tražiti raskid partnerstva ako su partnerski odnosi ozbiljno i trajno poremećeni ili kad se iz drugih razloga ne može ostvariti svrha partnerstva. Raskid partnerstva može tužbom sudu zahtijevati jedan partner, a oba partnera sporazumnim predlogom. Uz predlog za sporazumni raskid partnerstva, partneri su dužni da sudu podnesu pisani sporazum o diobi zajedničke imovine”, navodi se u nacrtu zakona o životnom partnerstvu lica istog pola. 

I u dijelu imovine budući partneri će imati ista prava kao supružnici. U nacrtu zakona stoji i da je “partner koji nije roditelj djeteta dužan da izdržava djecu dugog partnera, ako ona nemaju srodnika koji su po zakonu, kojim se uređuju porodični odnosi, dužni da ih izdržavaju ili srodnici nemaju mogućnosti za to”. Obaveza partnera postoji i posle smrti roditelja djeteta. 

2018061923098507134812458Web

Danijel Kalezić, član Radne grupe koja je radila na izradi nacrta zakona, kazao je da se često čuje zašto je potreban ovaj zakon. 

"Ovaj zakon nam je potreban da živimo kao svi ostali i što imamo pravo kao i ostali građani da živimo dostojanstvene živote. Zamislite da osoba koju volite umire u bolnici, a vi nemate pravo da je posjetite, jer po zakonu niste u nikavoj vezi? Usvajanje ovog zakona će konkretno učiniti da mi budemo dostojanstveni građeni ove zemlje“, kazao je Kalezić. 

Plamena Halacheva, predstavnica Delegacije EU u Crnoj Gori, istakla je da nijedna vrsta diskriminacije ne smije biti tolerisana, pa ni seksualna. 

"Crnogorsko društvo je napredovalo po ovom pitanju i ovo je korak naprijed, ali je potrebno da svi kao društvo radimo na implementaciji. EU je spremna da pomogne Crnoj Gori u ovoj oblasti. Moraju se poštovati evropske vrijednosti različitosti i osnovna ljudska prava“, kazala je zvaničnica EU u Crnoj Gori. 

2018061923098507134812457Web

Velibor Džomić, predstavnik Mitropolije crnogorsko-primorske, Srpske pravoslavne crkve, optužio je Radnu grupu da je prepisala zakon od Hrvatske. 

"Naslov zakona je klasično smišljen da prevari javnost u Crnoj Gori. Budite smišljeni pa ovaj zakon nazovite zakon o homoseksualnim zajednicama. Crna Gora ovim zakonom uvodi u pravni poredak homoseksualne zajednice. Prvi put Crna Gora dobija homoseksualne matičare i homoseksualne kumove. Ovaj zakon se donosi pod pritiskom. Ovaj nacrt zakona je atak nad djecom i on je diskriminatoran“, kazao je sveštenik Džomić. 

Jovan Ulićević, član LGBT zajednice, istakao je da se ovaj zakon tiče ljudskih prava LGBT osoba. 

"Ovdje se ne radi o obmanjivanju javnosti. U ovoj državi smo i dalje meta nasilja samo zato što smo drugačiji. U LGBT zajednici ima jako puno vjernika. Koliko sam ja upućen u vjeru, vjerujem da smo obavezni da se naučimo poštovanju dostojanstva“, kazao je Ulićević. 

Marko Milačić, lider partije Prava Crna Gora, istakao je da je priprema ovog zakona napad na duh građana Crne Gore.

"Ovaj zakon je isto što i NATO bombardovanje 1999. godine, ali u oblasti duha. Da bi porobili neko društvo, morate ga porobiti teritorijalno i politički, ali i porobiti mu duh. Upravo se to radi sa ovim zakonom. Ovo je surogat braka, a na mala vrrta se želi uvesti homoseksualni brak. Pozivam da se o ovome izjasne građani na referendumu“, kazao je Milačić. 

Nacrt zakona o životnom partnerstvu lica istog pola na javnoj raspravi će biti do 25. juna. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.