TI o slučaju Ćalović Marković: Skupština da se uzdrži od glasanja, dok sud ne donese odluku
Vanja Ćalović Marković

TI o slučaju Ćalović Marković: Skupština da se uzdrži od glasanja, dok sud ne donese odluku

Transparency International (TI) pozvala je Skupštinu Crne Gore da ne glasa o razrješenju Vanje Ćalović Marković, izvršne direktorice MANS-a, ogranka TI u Crnoj Gori, sa mjesta člana Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije dok sud ne donese odluku o ovom slučaju.

"Trenutno se vodi spor pred nacionalnim sudom protiv Ćalović Marković o navodnom konfliktu interesa. Međutim, umjesto da sačeka nastavak suđenja, Odbor za antikorupciju Skupštine Crne Gore je juče iznio prijedlog o glasanju za razrješenje Ćalović Marković iz Savjeta Agencije", navodi se u saopštenju TI.

Transparency International ističe da do danas, u suprotnosti sa procedurom, Ćalović Marković nije data mogućnost da odgovori na tvrdnje izrečene protiv nje u odluci Agencije o njenom razrješenju.

"Osim toga, postupak je pokrenuo zamjenik direktora Agencije a ne direktor, što predstavlja još jedno kršenje procedure", saopšteno je.

Transparency International dalje napominje da je Evropska komisija u svom Izvještaju o Crnoj Gori za 2018. godinu izrazila zabrinutost za nezavisnost crnogorske antikorupcijske agencije, navodeći „bliske veze između njenog rukovodstva i političke elite.“

"Odstranjenje jednog od najistaknutijih aktivista u borbi protiv korupcije u zemlji iz Savjeta Agencije neće doprinijeti ukupnim naporima da se smanji korupcija, što predstavlja jedan od ključnih preduslova za članstvo Crne Gore u EU", zaključuju iz TI.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.