Preminuo Puan, najstariji orangutan na svijetu (VIDEO)
Orangutan Puan

Primio eutanaziju zbog komplikacija

Preminuo Puan, najstariji orangutan na svijetu (VIDEO)

Najstariji sumatranski orangutan na svijetu, imena Puan, preminuo je u 62. godini u australijskom zoo vrtu "Pert Zoo".

Puan, ženka koju su čuvari zoološkog vrta nazivali "velikom starom damom", primila je eutanaziju sinoć zbog zdravstvenih komplikacija.

Iza nje su ostala 54 potomka, od čega su 11 orangutana njena djeca koja su raspoređena širom Amerike i Evrope. Ostalo su njeni unuci i praunuci. Neki od njih čak su i oslobođeni u sumatranskim šumama.

Puan je bila zu zoološkom vrtu od 1968. godine i službeno je, prema Ginisovoj knjizi rekorda, 2016. proglašena najstarijom u svojoj vrsti. Ova ženka orangutana rođena je u džungli na ostrvu Sumatra 1956. godine, prenosi Kliks.

"Toliko toga je uradila za preživljavanje svoje vrste", kazao je Holi Tompson, supervizor zoološkog vrta "Pert Zoo".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.