Crnogorska goveđa pršuta,stelja i durmitorski skorup uskoro dobijaju geografsku oznaku
Ilustracija

Registraciju pokrenulo NVO Udruženje za kvalitet mesa sjevera CG

Crnogorska goveđa pršuta,stelja i durmitorski skorup uskoro dobijaju geografsku oznaku

Njeguška pršuta i pljevaljski sir imaju oznaku geografskog porijekla, a uskoro bi trebalo da im se pridruže crnogorska goveđa pršuta, crnogorska stelja i durmitorski skorup.

“Njeguška pršuta je dobila geografsku oznaku na zahtjev NVO Udruženje proizvođača njeguških specijaliteta sa Cetinja. Zahtjev za zaštitu oznake porijekla “pljevaljski sir” podnijelo je istoimeno udruženje. U proceduri je dodjela geografske oznake za crnogorsku goveđu pršutu i crnogorsku stelju, čiju registraciju je pokrenulo NVO Udruženje za kvalitet mesa sjevera Crne Gore. Očekujemo da će registracija oznake i za ova dva proizvoda biti uspješna. Procedura zaštite pokrenuta je i za durmitorski skorup”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva poljoprivrede.

Iz ovog resora podsjećaju da postoji više oznaka poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, ali i na proceduru za njihovo dobijanje.

Procedura zaštite proizvoda bilo kojom od ovih oznaka pokreće se podnošenjem zahtjeva za registraciju Ministarstvu poljoprivrede koje potom obrazuje komisiju za sprovođenje postupka registracije oznake.

Crna Gora je prethodne dvije godine napravila značajne iskorake u sertifikovanju kvaliteta kroz zaštitu naziva i uopšte unapređenje kvaliteta domaćih proizvoda.

“Očekujemo da će naši proizvođači prepoznati benefite i mogućnosti koje im nude i nove oznake “viši kvalitet”, “planinski proizvod” i “sa moje farme”, koje mogu registrovati po jednostavnijoj proceduri i kao individualni proizvođači”, navode iz Ministarstva.

Organskom proizvodnjom u Crnoj Gori bavi se 308 proizvođača, od kojih 91 posjeduje sertifikat.

“Najviše je sertifikata za voće i žitarice. Bijelo Polje i Pljevlja su opštine sa najviše sertifikovanih proizvođača”, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.