Prijestonica Cetinje zavrjeđuje poseban odnos Ministarstva kulture
Foto: Gov.me

Sastanak ministra Bogdanovića i gradonačelnika Kašćelana

Prijestonica Cetinje zavrjeđuje poseban odnos Ministarstva kulture

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan razgovarali su danas o daljoj saradnji Ministarstva kulture i Prijestonice Cetinje. Na sastanku je bilo riječi o projektima i programima u Prijestonici Cetinje koje će Ministarstvo kulture sufinansirati u ovoj godini.

Bogdanović je u razgovoru naglasio da Prijestonica Cetinje zavrjeđuje poseban odnos u svim aspektima brige o kulturnoj baštini, "na šta posebno obavezuje činjenica da se na teritoriji Prijestonice nalazi 117 nepokretnih i 256 pokretnih kulturnih dobara".

"Na poseban angažman prema Prijestonici nas obavezuje i njen istorijski značaj u državotvornom i identitetskom uobličenju crnogorskog društva", istakli su sagovornici na sastanku.

Gradonačelnik Kašćelan je upoznao ministra Bogdanovića sa najvažnijim aktivnostima u oblasti kulture koje su planirane u Prijestonici Cetinje u narednom periodu i istakao da je podrška i učešće Ministarstva kulture u njihovoj realizaciji od izuzetnog značaja. 

"Razgovarano je o važnosti dodatnog angažovanja na osmišljavanju kulturnih manifestacija i festivala internacionalnog značaja, kakav je nekada bio Cetinjski bijenale, ali i naglašena uloga koju Prijestonica može imati u razvoju filmske industrije. 

Istaknuto je i da je za intenzivniji i dinamičniji razvoj savremene kulturno-umjetničke scene neophodno ustanoviti Centar za kulturu Prijestonice Cetinje, o čemu je na sastanku postignuta saglasnost za što skorije pokretanje ovog projekta", kazali su iz Ministarstva.

Sagovornici su razgovarali i o saradnji u oblasti razvoja kreativnih industrija, ali i edukacije i doedukacije kadrova u oblasti kulturne baštine i postigli saglasnost da Prijestonica Cetinje ustupi Ministarstvu kulture prostorije u novoizgrađenom Biznis inkubatoru za navedene namjene, što će biti definisano posebnim sporazumom. 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.