Evropska unija produžila sankcije Rusiji još godinu
Ilustracija

Zbog Krima

Evropska unija produžila sankcije Rusiji još godinu

Evropska unija je produžila sankcije protiv Rusije za još godinu dana zbog svojih akcija protiv Ukrajine, saopštio je Evropski vijeće u ponedjeljak.

Vijeće je u obavještenju navelo da se sankcije odnose na kompanije koje su nalaze u EU do 23. juna 2019. godine.

Raspon sankcija je ograničen na teritoriju Krima i Sevastopolja, najvećeg grada na poluostrvu.

Sankcije uključuju zabrane uvoza proizvoda, investicija, turističkih usluga i izvoz određenih dobara i tehnologija, javlja Anadolija.

Četiri godine  su prošle od nezakonite aneksije Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolj od strane Ruske Federacije, a EU je ponovila da nastavlja da osuđuje kršenje međunarodnog prava, navodi se u saopštenju.

Ukrajina je u sukobima od marta 2014. godine nakon aneksije Krima, koja je bila posljedica nezakonitog glasanja za nezavisnost Krima.

Generalna skupština UN glasanje je proglasila aneksiju ilegalnom. Ruska aneksija Krima je  navela zapadne sile, uključujući i SAD, da uvedu sankcije protiv Moskve.

Uz Generalnu skupštinu UN, SAD, EU i Turska ne priznaju Krim kao rusku teritoriju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.